woensdag 18 januari 2023

Tekst laten schrijven

Aan de hand van Joop van Dommelen boog de senioreninloop zich dinsdagmiddag over ChatGPT, de veelzijdige chatbot, die werkstukken en andere teksten kan maken voor scholieren en een goed gesprek kan voeren met eenzame ouderen.

Open een account, geef een opdracht en wacht een een paar seconden. Met een ongelooflijke snelheid maakt ChatGPT een bericht of een werkstuk voor de gebruiker. Met behulp van kunstmatige intelligentie laat het programma zijn licht schijnen over van alles en nog wat. Een antwoord in de vorm van een gedicht? ChatGPT maakt het. En met een paar regels programmeertaal vertelt de robot of de code correct is.

Of de visie van ChatGPT juist is, mag de gebruiker zelf uitzoeken. Nog een ongemak: het is vaak zo druk, dat de servers van OpenAI.com (een non-profitorganisatie) vragen om het over een uurtje nog eens te proberen.

De lezing van Joop is te downloaden van de site van HCC!Amsterdam. Ga naar https://amsterdam.hcc.nl/ en log in als HCC-lid. Ga naar het tabblad Downloads en haal het pdf-bestand op. Behalve de lezing zijn (binnenkort) ook onderwerpen voor vragen beschikbaar. Daar kan je van leren hoe je met ChatGPT kan communiceren. Ga naar de website https://chat.openai.com/auth/login om een account aan te maken of in te loggen. Het wijst zich vrijwel vanzelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten