zondag 6 november 2022

Slim met slimme meter

Op de senioreninloop van dinsdag 18 oktober gaf Bart van Dijk uitleg over blockchain en bitcoins. Zijn presentatie is inmiddels te downloaden van de site van HCC-Amsterdam. Bart richtte zich vooral op de techniek achter blockchain – in feite een gewone database met uitgebreide beveiliging, zodat er niet geknoeid kan worden met de data. Een belangrijk aspect van blockchain is dat de beveiliging niet wordt geregeld in achterkamertjes, maar in volledige openbaarheid. Iedereen kan altijd zien wat er gebeurt.
Blockchain kan gebruikt worden om allerlei zaken mee te administreren, maar wordt vooral gebruikt voor het vastleggen van transacties met cryptomunten.

Downloads
Presentaties van de senioreninloop zijn de vinden op https://amsterdam.hcc.nl/. Log (rechtsonder) op de startpagina in als HCC-lid en ga naar het Downloads-menu.
Daar vind je naast Blockchain en bitcoin van Bart van Dijk ook oudere presentaties, zoals Linux Mint: ervaringen van een gebruiker van Tom Steen, Linux Mint HCC seizoenthema van Pieter van der Hijden, Fabels en Feiten over Open Source Software uitgave stichting ICTU / OSOSS en Bestaat gratis? van J.W. Broekema. De presentatie van 15 november wordt hier spoedig aan toegevoegd. 

Slimme meter
De volgende senioreninloop is dinsdagmiddag 15 november (aanvang 2 uur in de Meent., zaal 1 op de eerste verdieping). Ditmaal een interessante presentatie over Je Slimme Meter. Jos Klous laat zien hoe je je energieverbruik in de gaten kunt houden. De slimme meter – inmiddels in de meeste huishoudens aanwezig – biedt mogelijkheden.
Slim uitlezen leert je waar je eventueel besparen kunt: eenvoudig ‘real time’ op tablet of smartphone. Of uitgebreider, als onderdeel van de automatisering van je woonhuis. In dat geval heb je wat meer apparatuur nodig.
Maar het kan nóg uitgebreider – interessant voor echte computerknutselaars. We bieden ‘voor elk wat wils’ in deze dure tijden, dus voel je welkom op deze dinsdagmiddag.
Op de site van HCC-Amsterdam (https://amsterdam.hcc.nl/) kan je het uitgebreide programma van de Amsterdamse afdeling vinden met onder andere de digitale fotoclub, 3D printing werkgroep,
programmeren in Liberty Basic en werkgroep IoT (Internet of Things

Mint
Naar aanleiding van de
Linux Mint-presentatie tijdens de senioreninloop van september is de HCC een werkgroepje gestart. Op een kleine PC is Mint geïnstalleerd. Als je wilt zien hoe dat werkt, vragen hebt of mee wil doen dan ben je van harte welkom. Om te beginnen op woensdagavond 9 november (vanaf 8 uur tijdens de algemene bijeenkomst in de grote zaal van de Meent).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten