donderdag 21 oktober 2021

Geen haast

De bezoekers van de senioreninloop van oktober kregen de vraag voorgelegd of Windows 11 nu echt moet. Moeten we de nieuwe versie van het besturingssysteem van Microsoft meteen installeren en Windows 10 bij het oud vuil zetten?
Zo’n vaart loopt het niet, bleek uit de presentatie van Hans Niessen.
Alles wat onder Windows 10 werkte, werkt ook onder 11.
Er kunnen aanloopproblemen zijn (Windows 11 werd begin oktober gelanceerd), maar daar wordt aan gewerkt. Grote veranderingen zijn er niet. Het maakt voor de gemiddelde gebruiker weinig uit. Wie overschakelt zal moeten wennen aan kleinigheden (zoals de taakbalk , die midden-onder staat, in plaats van links-onder).
M
icrosoft dwingt gebruikers ook niet om snel over te schakelen. De ondersteuning van Windows 10 loopt tot 14 oktober 2025 – dat is over vier jaar. Het is nog maar de vraag of je huidige computer zo oud wordt.
Er is dus alle tijd om af te wachten.
Intussen verzwaart Microsoft de hardware-eisen. Daarmee worden de veiligheid (tegen aanvallen via internet) en de stabiliteit (tegen een crash van het systeem) vergroot. Nieuwe computers zijn binnenkort natuurlijk allemaal van Windows 11 voorzien. Wie zijn/haar hardware wil controleren kan naar https://www.microsoft.com/nl-nl/windows/windows-11 gaan om gratis Microsoft PC Health Check op te halen. (scroll omlaag naar kopje Compatibiliteit controleren). Het ontbreken van TPM (een extra chip voor de veiligheid) maakt een computer ongeschikt voor Windows 11.
Meer veiligheid is een mooie zaak voor gebruikers en fabrikanten. Minder uiteenlopende modellen maakt het werk voor Microsoft eenvoudiger. We kunnen echter vraagtekens zetten bij het afschrijven van pak weg de helft van de huidige PC’s wereldwijd. Ook al hebben we daar vier jaar de tijd voor.
De presentatie en syllabus kom
en beschikbaar, maar dat duurt nog even. De HCC wil presentators van het seizoensthema in het hele land niet voor de voeten lopen. De spullen zijn in de loop van november te vinden. Log in als HCC-lid en ga naar https://www.hcc.nl/kennis/thema/4799-seizoensthema-windows-11 (helemaal onderop).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten