donderdag 20 februari 2020

Altijd opletten

Op de senioreninloop van dinsdag 18 februari was Senior IT Consultant Maarten Groenendijk te gast. Hij haalde herinneringen op aan eigen en andermans fouten bij het beheer van Windows-systemen.
Uiteraard kwam het vergeefse zoeken naar ‘any key’ aan de orde, maar ook serieuze problemen zoals het aansluiten van 110 volt-apparatuur (de Amerikaanse standaard) op de Nederlandse netspanning van 220 volt. Tegenwoordig is daarvoor een handige bescherming voor, maar nog niet zo lang geleden brandde de zaak gewoon door.
Nog iets dat makkelijk mis gaat: lees vooral de vraag, als je met J(a) of N(ee) moet antwoorden bij het installeren. Vooral de vraag blijven lezen, ook als je al twintig keer op de automatische piloot Ja hebt getoetst.
Ook de recente gijzeling met randsomware van de Universiteit van Maastricht kwam aan de orde. Twee mailtjes met het verzoek om een link aan te klikken, waren genoeg voor de aanvallers om diep door te dringen in het universiteitssysteem. Wat daarbij niet hielp, was dat het netwerk niet gefragmenteerd was. Er waren geen afschermingen tussen de onderdelen – toen de aanvallers eenmaal binnen waren, konden ze overal bij. Het gaat hier trouwens niet om een goed of slecht ontwerp, maar om een keuze voor (of tegen) gebruikersgemak.
Het voorbeeld Maastricht herinnert er voor de zoveelste keer aan dat je nooit op phishing-mail moet klikken. En als het toch gebeurt moeten alle alarmen afgaan als namen en/of datums van bestanden zonder aanleiding veranderen.
Nog een advies: maak niet alleen regelmatig een back-up (en bewaar die het liefst buiten de deur), maar test ook of de back-up kan worden teruggezet.

Stadsarchief
Op 2 januari werd een nieuwe zoekomgeving in gebruik genomen op de site van Stadsarchief Amsterdam, https://www.amsterdam.nl/stadsarchief. Alle archieven en collecties, beeldbeschrijvingen én indexen, zo is de bedoeling, zijn via één zoekbox doorzoekbaar. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van Flash. Veelbelovend, maar nog niet helemaal klaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten