woensdag 18 januari 2012

Maken en terugzetten van een image met PING

PING (afkorting van Partimage Is Not Ghost, Partimage is geen Ghost) is een gratis programma waarmee (zoals met het commerciële programma Ghost) een afbeelding (image) van een diskpartitie kan worden gemaakt en kan worden teruggezet. Met PING kan in tamelijk korte tijd een back-up worden gemaakt van de complete computer, d.w.z. van het besturingssysteem, de instellingen, programma's en alle bestanden.

Let op: ping is ook een hulpprogramma dat wordt gebruikt om bereikbaarheid van apparatuur te testen op computernetwerken. Ondanks dezelfde naam hebben de programma's niets met elkaar te maken.

PING raakt van slag bij een bootloader, een computer die tijdens het opstarten een keuzemenu laat zien om te kiezen tussen twee of meer besturingssystemen, bijvoorbeeld Windows XP, Windows Vista en Linux.

PING is te vinden op de site ping.windowsdream.com. Download PING-3.02.iso en brand (met Nero, Roxio of een ander brandprogramma) daarmee een CDR. Met deze CDR kan de computer worden opgestart. Nadat allerlei tekst over het scherm heeft gelopen wacht de computer op een commando. Geef enkel een enter en PING wordt gestart. PING wordt niet met de muis bediend, maar met pijltjestoetsen, spatiebalk en enter-toets.

Het image kan bv. naar een externe harddisk worden weggeschreven. Zorg dat deze disk is aangesloten als met PING wordt begonnen. Het werken met PING gaat makkelijker als alle partities een eigen label hebben (in te stellen met eigenschappen).

ImgBurn is een gratis brandprogramma, te vinden op www.imgburn.com. Ga op de menubalk naar download en kies (maakt niet uit welke) een 'mirror' om het installatiebestand SetupImgBurn_2.5.6.0.exe te downloaden. Om dezelfde pagina, meer naar beneden, is bij de 'ImgBurn Translation Language Files' een bestand te vinden om het programma in het Nederlands te vertalen. Pak het zip-bestand uit en zet het in de folder 'Languages' van de ImgBurn-folder, die (in Windows XP) in de folder C:\Program Files zit. Ga vervolgens in ImgBurn naar Tools --> Settings... en verander de taal in Nederlands.

Brand vervolgens een zelfstartende CD met PING. Kies in ImgBurn Schrijf image-bestand naar schijf en kies als bron het iso-bestand. Doe een lege CDR in het apparaat en start het schrijven.

De computer moet bij het opstarten eerst de CD lezen (niet de harde schijf). Zo wordt verzorgd dat PING opstart en niet het gebruikelijke (Windows)systeem. Dit kan in het BIOS worden ingesteld. Op veel computers verschijnt het BIOS-scherm als bij het opstarten de

-toetst wordt ingedrukt (maar het kan ook zijn, of F1, F2 of F8). Ga naar boot priority en stel de gewenste boot-volgorde in.

Het begin- Start PING met een
- Er verschijnt een scherm Welcome to PING
- OK
- Gevraagd wordt wat er moet gebeuren als de klus geklaard is. Een shell (Linux-versie van de aloude DOS-prompt) starten, computer herstarten of uitschakelen
- OK (keus maakt niet veel uit)
- Waar moet het image naartoe (of waar is het image te vinden)
- Kies Local disk/partition (tenzij het image naar een netwerk moet, dat kan ook)
- Choose the partitions to backup: van welke partitie(s) moet een back-up gemaakt worden

Image maken
- Ga met pijltjes naar hda1 (of sda1 of hoe de partitie ook mag heten) en selecteer door op de spatiebalk te drukken. (Sluit vergissingen uit: geef alle partities een label oftewel een naam). Vink desgewenst meerdere partities aan
- Choose the partition where to store the image: waar moet het image worden opgeslagen
- Kies de externe harddisk. Spatie. OK
- Enter a root directory containing your data: waar moeten de data naar toe.
- tik simpelweg een backslash (\). PING maakt zelf een map aan. OK
- Actions and available images for restoration: de beschikbare mogelijkheden worden getoond
- Kies Create New Image (Let op: mogelijk niet meteen te zien, gewoon met pijltje omlaag gaan). OK
- Enter the name of the new image: geef een (folder)naam voor het nieuwe image op
- Tik een naam in. (Het is handig hier een datum in te zetten). OK
- We can store details about each recorded file... moet er extra informatie worden opgeslagen?
- Niet nodig: No. OK
- Do you prefer (...) compression: compressie gewenst? Gzip is sneller dan bzip2, maar met bzip2 is minder ruimte nodig. Geen compressie is het snelst, maar kost de meeste ruimte. De HCC-computer heeft een harde schijf van 37 GB, waarvan 11,6 GB in gebruik is. Een ongecomprimeerde back-up duurt 10 minuten en is 10,9 GB groot. Een Gzip-backup duurt 30 minuten en is 8,2 GB groot.
- Do you want Partclone (...) to be used instead of Partimage: Partclone, zsplit of ander programma gebruiken?
- Kies Partimage. OK
- Most filesystems can be reduced... Extra compressie is mogelijk, maar minder veilig
- Kies No. OK
Het maken van een image wordt meteen gestart.

Als PING klaar is blijft de computer mogelijk in de Linux-shell staan. Herstart met het aloude control-alt-delete of trek de stekker uit het stopcontact.

Image terugzetten
-
Kies de bovenste regel (Choose this if you want a restoration) voor het terugzetten van een back-up. Spatie. OK
- Choose the partition where the images are stored: op welke partitie staat de back-up?
- Kies de externe disk. Spatie. OK.
- Enter the root directory containing your data: in welke folder staan de data?
- tik weer een backslash (\) (of wat bij het maken van het image is ingetikt)
- Actions and available images for restoration: een lijst met (onder andere) beschikbare back-ups.
- Selecteer de gewenste back-up. OK.
- BIOS settings have been recorded (...) Do you want them to be restored? Moeten ook de BIOS-instellingen worden teruggezet?
- Yes. OK (of No, als dat niet moet gebeuren). Als BIOS-instellingen worden teruggezet, wordt ook de datum en tijd van de back-up teruggezet, dus na afloop de datum en klok even gelijk zetten...
- Vervolgens wordt de partitie teruggezet (op de HCC-computer in 9 minuten, ongecomprimeerd).

PING-CDR uit speler halen voordat Windows opnieuw gestart wordtVerwisselbare harddisk
Tijdens de senioren-inloop over PING kwam een Sharkoon 5,25"inbouwslede voor verwisselbare 3,5"SATA harddisken ter sprake. Informatie over diverse aanbieders van deze inbouwslede is te vinden op Tweakers.net.

2 opmerkingen:

  1. Beste, ik zit toch met een vraagje: er zit toch een back-up programma in Windows zelf. Waarom dan nog aparte soft installeren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan ben je van Windows, daar het een Windows imageprogramma is, afhankelijk bij het terugzetten van die image. Als Windows het niet doet, sta je met lege handen. Ook komen er updates nadat je de image gemaakt hebt. Dat kan de werking van het in Windows geintegreerde image-programma anders doen werken, en het kan dan zelfs weigeren te werken.

      Verwijderen