zaterdag 17 april 2010

Sjablonen in Writer



OpenOffice.org Writer (evenals MS Word) maakt voor de grote lijnen van de opmaak van documenten gebruik van sjablonen (templates in het Engels). Zo'n sjabloon zorgt er bijvoorbeeld voor dat de tekst op een A4'tje past, met marges van 2 centimeter aan de randen.
Ongeveer alles wat in een sjabloon geregeld is, kan handmatig veranderd worden. Er zijn echter situaties waarin regelmatig een heleboel opmaak-instellingen moeten worden veranderd. Dan is het handiger om een nieuw sjabloon te maken.
Het standaard-sjabloon is bij uitstek geschikt om brieven en notities te schrijven, maar wie vaak een korte mededeling op een A4'tje wil printen, is gebaat bij een aanpassing. Stel bijvoorbeeld dat er printjes nodig zijn om te waarschuwen voor nat schilderwerk. Of voor welke boodschap dan ook.
Eén, twee of drie regels in chocoladeletters op een liggend A4'tje.
De tekst kan elke keer anders zijn, maar de opmaak leggen we in grote lijnen vast.

We beginnen met een nieuw blanco document. De eerste stappen worden gezet in de Pagina-opmaak. Bij papierformaat wordt Staand veranderd in Liggend. En onder het tabblad Randen wordt gekozen voor een vette lijn van 2,5 of 4 punten aan alle vier de kanten. We gaan verder met de Alinea-opmaak. Daar wordt onder het tabje Uitlijning gekozen voor Midden. Dan kiezen we een geschikte letter en een fors korps, zoiets als 48 of 72 punten. Er staat nog geen letter tekst in het nieuwe document, dus ligt het voor de hand om even uit te proberen of alles naar wens is. Haal de tekst echter weer weg voordat het sjabloon wordt opgeslagen. Ga daarvoor in het Bestand-menu naar Sjablonen en kies Opslaan. Bedenk een naam voor het nieuwe sjabloon (bv. dwars_affiche) en sla het op in de categorie Mijn sjablonen.
 
Nu is er een sjabloon gemaakt. De volgende stap is om het te gebruiken. In plaats van een nieuw document te beginnen met Bestand --> Nieuw --> Tekstdocument, beginnen we nu met Bestand --> Nieuw --> Sjablonen en documenten. Let erop dat in het keuzevenster Sjablonen zijn geselecteerd (en ga zo nodig met het pijltje naar een hogere map) en klik in Mijn sjablonen het gewenste sjabloon aan. In het rechtse deel van dit venster kunnen eigenschappen en/of een preview bekeken worden.
Andere ideeën, die in een sjabloon gevat zouden kunnen worden:
  • allerlei jewel case inlays voor CD-doosjes
  • A5-boekjes (dubbelgevouwen A4)
  • liggend A4'tje met tekst in twee kolommen
  • vast kopje boven print, met bijvoorbeeld vermelding van bestandsnaam, actuele datum en tijd en paginanummer
  • extra ruime marge aan linkerrand voor het maken van aantekeningen
Nog even een opmerking over het standaard-sjabloon. Het is niet verstandig om het standaard-sjabloon te veranderen. Dat kan allerlei vervelende effecten hebben.
 
Sjablonen zijn in Windows XP te vinden in C:\Documents and Settings\Gebruikersnaam\Application Data\OpenOffice.org\3\user\template en in de daaronder liggende map Imported_Templates. Bij Windows Vista zitten ze in C:\Gebruikers\Gebruikersnaam\AppData\Roaming\ OpenOffice.org\3\user\template. Let op: Application Data resp. AppData zijn verborgen mappen. Zorg dus dat deze zichtbaar zijn. Sjablonen hebben de extensie .ott.
 
Om sjablonen van de ene naar de andere computer door te geven, hoeft men deze paden niet te betreden. Het Bestand-menu --> Sjablonen --> Beheren kent onder de knop Opdrachten de functies importeren (alleen zichtbaar als een map is geselecteerd) en exporteren (alleen zichtbaar als een sjabloon is geselecteerd).
 
Makkelijker dan zelf maken: Op de website van OpenOffice.org zijn talrijke kant-en-klare sjablonen te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten