donderdag 8 oktober 2009

Computerscherm als tv-scherm

Opnemen op harde schijf

Met een tv-kaart kan een computer dienst doen als tv-ontvanger, met de harde schijf als opname-apparaat. De opgenomen uitzending kan op het computerscherm bekeken worden, op CD of DVD gebrand worden en via netwerk of externe harde schijf met andere computers gedeeld worden.

Om de opname op het tv-toestel terug te zien, moet de computer een tv-uitgang hebben. Tv-kaarten hebben meestal alleen een tv-ingang. Veel videokaarten hebben wèl een tv-uitgang.

Zie ook: Kieskeurig.

Er zijn twee soorten tv-kaarten: PCI en USB, oftewel intern en extern. Een insteekkaart wordt op het moederbord geschroefd. Voordeel is dat de meeste PCI-kaarten het beeld zelf comprimeren, terwijl USB-kaarten dat softwarematig doen - wat de computer extra belast. USB-kaarten zijn makkelijk mee te nemen en op een laptop is het vaak de enige keus. Ze werken alleen met een USB2.0-aansluiting op volle snelheid.

Verder moet gekeken worden welk signaal de tv-kaart krijgt. Dat kan het signaal zijn van kabeltelevisie via de vertrouwde coax-kabel (aansluiten via een T-stekker) of digital video broadcast (DVB). DVB is weer onder te verdelen in:

  • DVB-C (cable) voor digitale kabeltelevisie
  • DVB-T (terrestrial) voor digitale etherontvangst (Digitenne) - in de praktijk Nederland 1, 2 en 3 en regionale zender, ook (of vooral) buitenshuis.
  • DVB-S (satellite) voor schotelantenne
  • DVB-H (handheld) voor mobiele telefoons en PDA's

Bij een tv-kaart zit software, onder meer voor het opnemen/terugspelen van uitzendingen. Een veelgebruikte compressie is MPEG-2 voor 'gewoon' tv-beeld en MPEG-4 voor HD-tv.

Opnemen van VHS-banden is simpel. De tv-uitgang van de videorecorder moet verbonden zijn met de tv-ingang van de tv-kaart. Over het algemeen "zendt" de videorecorder uit op kanaal 36. Met hetzelfde programma dat de tv-zenders opneemt kan van dat kanaal de band (of stukjes daarvan) digitaal worden vastgelegd.

Met het oprukken van HD-tv en de introductie van nieuwe digitale aansluitingen als HDMI (high-definition multimedia interface) zal de kans toenemen dat het bekijken en/of opnemen van bepaalde kanalen beperkt wordt met het oog op (auteurs)rechten.

Opnamen van internet plukken

Wie vergeten is om naar een programma te kijken én bovendien geen eigen opname gemaakt heeft, kan soms terecht op internet. Uitzending Gemist en YouTube en speciaal Uitzending gemist op YouTube. Deze beelden zijn vaak van matige kwaliteit en het is niet de bedoeling dat ze op een eigen harde disk gezet worden. Dat kan meestal wèl.

Soms zetten omroepen uitzendingen op hun eigen site omdat ze er veel belang aan hechten, bijvoorbeeld: Beagle: In het kielzog van Darwin.

Voor de Britse tv-zenders functioneert de bittorrent-site UKNova, waarop dagelijks tientallen uitzendingen geplaatst worden. Hoge kwaliteit, en uiteraard in het Engels.

The Internet Archive is een non-profit-organisatie die probeert om internet en ander digitaal materiaal te bewaren en toegankelijk te maken. Het werkt samen met het Amerikaanse Library of Congress en het Smithsonian-instituut. Op de site is al een schat aan materiaal te vinden. Niet altijd van super-kwaliteit, maar dat is ook niet te verwachten van muziekopnamen uit 1925 of nog eerder. Ook hedendaags materiaal, overigens.

In Nederland, op kleinere schaal, maar wel een beetje vergelijkbaar: Zie.nl. In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid worden daar oude Polygoon-journaals geplaatst. Wekelijks aangevuld.

Het Nationaal Archief heeft op foto-site Flickr een grote collectie historische foto's geplaatst, uit de eigen collectie, maar ook bijvoorbeeld uit het archief van Spaarnestad. Om te bekijken (en in redelijke resolutie op te slaan). Het Nationaal Archief is op zoek naar verhalen achter deze foto’s en roept bezoekers van de website op om commentaren toe te voegen: Herkent iemand op een foto zijn ouders of grootouders? Andere bijzonderheden?

YouTube opslaan

Zoals er vele wegen naar Rome leiden, zijn er vele programma's om filmpjes van YouTube (en veel soortgelijke sites) te halen. Een makkelijk programmaatje is een add-on van de Firefox-browser: Video DownloadHelper. Het is op te halen bij Mozilla. Als het programma geïnstalleerd is, komt er een icoontje te staan naast de adresbalk van Firefox (in Windows XP rechts, met Vista links).

Filmpje op YouTube opzoeken en afspelen. Als Video DownloadHelper merkt dat er iets te downloaden is, gaat het icoontje draaien. Klik erop om het downloaden te starten. Naast de optie downloaden is er o.a. ook de optie downloaden & converteren. Dat is handig, omdat YouTube-filmpjes het flv-formaat hebben en op een speciale FLV Player moeten worden afgedraaid. Converteer ze bijvoorbeeld naar AVI, zodat ze op standaardspelers afgespeeld kunnen worden. Uit wraak voorziet de DownloadHelper de film van een bescheiden watermerkje, tenzij een geldbedrag wordt overgemaakt. De Pazera Free FLV to AVI converter doet het voor niemendal.

Kijk bij het downloaden altijd waar het filmpje wordt opgeslagen. DownloadHelper doet dat in de persoonlijke documenten-map, niet in de map downloads maar in dwhelper. Kan aangepast worden (in voorkeuren, rechtsklikken op icoontje).


Informatieve sites over downloaden:

Uitzending Gemist opslaan

De filmpjes op Uitzending Gemist zijn op een slimmere manier tegen downloaden beveiligd, en daar is een slimmer programma voor: Orbit Downloader. Dit is op te halen op de site van Cnet.

Start eerst Orbit en dan het programma dat filmpjes aanbiedt (het is ook mogelijk om Orbit altijd op te starten als de computer aan wordt gezet, maar dat lijkt een verspilling van krachten). Draai het gewenste filmpje en beweeg de muis over (en buiten) het beeld tot een balkje met de tekst "getit" opduikt. Het beeld een keer vernieuwen (Ctrl-R voor Firefox, F5 voor IE) helpt ook om de video te "vangen".

Vaak (altijd?) gaat het op Uitzending Gemist om ASF-bestanden. Deze zijn met de meeste standaardspelers af te spelen.

Naast Uitzending Gemist bestaat ook, voor de langere termijn, Uitzending Bewaard.


(Dit is een samenvatting met de nodige internet-adressen van de senioreninloop van donderdagmiddag 8 oktober)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten