donderdag 22 oktober 2009

Add-ons voor Firefox


Op de inloop van woensdag kwamen onder meer add-ons (invoegtoepassingen) voor Firefox ter sprake. Voor de webbrowser Firefox zijn meer dan 5000 gratis aanvullingen verkrijgbaar. Deze kleine programma's zorgen voor extra functies.

Er zijn add-ons die downloaden van video (bv. van YouTube) vergemakkelijken, die advertenties op websites blokkeren, die de browser een ander uiterlijk geven, of een muziekje verzorgen tijdens het surfen. Om er maar een paar te noemen.

De add-ons worden centraal aangeboden op een speciale website van Mozilla. Eenmaal geïnstalleerde programma's worden in Firefox beheerd via het Extra-menu. Daar is bij het onderdeel Add-ons te zien wat er geïnstalleerd is. Desgewenst kan een programma hier uitgeschakeld en/of gede-installeerd worden.

Omdat Firefox (en
Thunderbird) open source software is (iedereen mag weten hoe het programma in elkaar zit en hoe het werkt) is het tamelijk makkelijk om een eigen toevoeging te schrijven. Daarom zijn er zo veel add-ons. Veel programma's van hoge kwaliteit, maar ook probeersels. Een toevoeging schrijven voor Microsoft-programma's zoals Internet Explorer is ingewikkelder, omdat Microsoft niet alles openbaar maakt. Hier is de spoeling dan ook dunner.

Ook voor Thunderbird, het email- en nieuwslezerprogramma van Mozilla, bestaan tal van add-ons.

Op een website van Microsoft is meer te lezen over add-ons voor Internet Explorer. Deze aanvullingen (en desgewenst versie 8 van IE) zijn te vinden op IE-addons.

Een waarschuwing: wie al te veel add-ons installeert, vertraagt de computer.
Een Firefox-addon werkt alleen met Firefox, terwijl een IE-addon alleen met Internet Explorer werkt. En voor een Thunderbird-toevoeging is natuurlijk Thunderbird nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten