dinsdag 9 juni 2020

Webinar GPS, navigatie en privacy

(School)meester Sander geeft op YouTube uitleg over Jitsi
De senioreninloop gaat digitaal. Na een lange gedwongen pauze vanwege de Corona-crisis, worden de activiteiten hervat. Nog niet in de Meent (alle 'fysieke' bijeenkomsten van HCC zijn tot september geschrapt), maar via internet.
Dinsdag 16 juni van twee uur tot half vier, is er een Webinar 'Navigatie, GPS en jpuw privacy'.
De HCC zou geen computerclub zijn als er niet iets via internet werd geprobeerd. De afgelopen maanden heeft HCC, in overleg en met hulp van HCC Hobbynet, met enkele regio’s en interessegroepen met succes geëxperimenteerd met digitale bijeenkomsten.
Onze inloop is niet de eerste. De leden van de digitale fotoclub van HCC Amsterdam waren de eersten die digitale bijeenkomsten organiseerden, elkaars foto-opdrachten bekeken, beoordeelden en bespraken. Ook onze ‘3D en IoT werkgroep’ heeft de weg naar digitale bijeenkomsten gevonden. Er is geëxperimenteerd met het ‘wij.hcc.nl/xx’- kanaal (waarover later meer) van Jitsi, en ook met Google Hangouts en met Big Blue Button. Ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen.
De senioreninloop wordt nu toegevoegd aan het lijstje digitale activiteiten van HCC!amsterdam. Op 16 juni ben je via internet welkom. Het eerste Webinar wirdt gepresenteerd door Jan Willem Broekema.
Hoe werkt dat nou precies, GPS en navigatie? En waarom lijkt de ene aanbieder accurater dan een ander en wat zijn de verschillen tussen betaalde en gratis systemen? Voor sommige heb je internet nodig bij andere niet...en hoe zit het met je privacy? Worden je bewegingen ergens op de achtergrond bijgehouden? In de VS wel, zo is bekend, maar door wie dan en hoe zit dat in Europa en wat zijn je rechten? Kortom: een erg interessant onderwerp.
Je kunt dit Webinar meebeleven op het beeldscherm van elke Windows pc, Mac-systeem en Linux-computer, mits een geschikte webbrowser geïnstalleerd is: Firefox wordt sterk aanbevolen, maar gebruik je liever Google Chrome, dan is dat ook goed. Op je tablet of mobieltje kun je de presentatie uitstekend via een App volgen. Voor iOS-systemen staat ‘Jitsi Meet’ in de App Store, Android-gebruikers vinden dezelfde ‘Jitsi Meet’ App in Google Play en F-Droid-enthousiasten klikken hier. Bij deelname met tablet of mobieltje blijken zich toch nog enkele probleempjes voor te doen. Lees daarom de laatste informatie op https://amsterdam.hcc.nl/component/jevents/icalrepeat.detail/2020/06/16/905/-/senioreninloop-hcc-amsterdam-webinar.html?Itemid=1
Deelnemen aan deze presentatie wijst zich eigenlijk vanzelf:
Je kopieert dit adres:
https://wij.hcc.nl/asd16juni (LET OP, eerder genoemd adres https://wij.hcc.nl/asd-si werkt niet) en je plakt het, op 16 juni tussen 13:45 en 14:00 uur, in je Firefox of Chrome adresbalk of in het ‘Naam van ruimte invoeren’ venster in de iOS of Android App.
Je komt dan meteen in ‘de ruimte’ waar Jan Willem om 14:00 uur wordt voorgesteld en waar hij zijn presentatie zal geven.
Hij blijft daarbij klein in beeld terwijl je zijn presentatie (via de F11-toets) op volledig scherm kunt bekijken.
Maar: log alsjeblieft niet voor 13:45 uur in. Je eist daarmee namelijk de ‘moderatorrechten’ op die Jan Willem niet kan terugnemen zonder dat eerst iedereen weer volledig is uitgelogd...en die chaos willen we liever niet.
Omdat alles nog nieuw is en we nog aan het leren zijn, raadt HCC uitdrukkelijk aan dat deelnemers meteen bij binnenkomst hun microfoon en camera uitzetten om storingen en gepiep uit onduidelijke bronnen te voorkomen en vooral om ‘bandbreedte’ te sparen zodat de presentatie voor iedereen storingvrij is. Je camera en microfoon zijn UIT als er een schuine streep door die symbolen (midden onder!) staat.
Doen alsjeblieft, dat uitzetten! We zien en horen alleen de presentatie en de presentator.
Gebruik het "handje" links onderaan als je de aandacht vraagt en gebruik de ingebouwde chat om vragen te stellen en/of opmerkingen te maken.
Normaal gesproken hebben we rond 3 uur een pauze, die hebben we nu na (ruim) een half uur en direct daarna en achteraf worden eventuele vragen beantwoord.
De kanalen zijn bij Jitsi.org voor eigen HCC-gebruik gereserveerd.
De voordelen van de ‘wij.hcc.nl/xx Jitsi kanalen’ zijn de 100% open source ontwikkeling (niet commercieel en ‘het wordt op den duur steeds mooier’). Het is gratis en ook nog eens 100% anoniem en eventuele gesprekken worden volledig versleuteld! Als je meer over Jitsi wilt weten, kijk dan eens bij Bits of Freedom.
Meer informatie over hoe je kunt deelnemen, en ook een aantal FAQ’s, vind je heel uitbundig hier bij HCC, maar lees ook het onderstaande nog even:
Check als je ingelogd bent, of je camera en microfoon inderdaad UIT staan, door het camera- en microfoonsymbool onderaan staat dan een schuine streep. Ja, we weten het, het zou gezellig zijn als iedereen elkaar weer even kon zien, maar dit vraagt bij groepen groter dan 7 personen zoveel bandbreedte dat de extra servers van HCC Hobbynet hun taak niet aan zouden kunnen.
In de zaal zou je een lezing kunnen onderbreken met een vraag, of je vinger opsteken. Dat kan nu via het ‘Handje’ en de ‘Chat knop’ met ‘Vraagwolkje’ links onderaan.
Ons team houdt die oproepen en vragen in de gaten. Na de pauze wordt gereageerd. Als we aan een vraag niet toekomen wordt die beslist tijdens de volgende inloop beantwoord. Als je je naam en e-mailadres vermeldt, kunnen we je eventueel rechtstreeks bereiken.
Zorg er ook voor dat je systeem bijgewerkt is, zodat het niet juist op het moment dat de webinar begint bijgewerkt moet worden! En schakel screensavers of wisselende achtergronden tijdelijk uit. Die gebruiken ook bandbreedte en vertragen jouw systeem en beleving. Besef dat terugkijken of terugspoelen (nog) niet mogelijk is.Tot slot: als je enthousiast bent en onze digitale omgeving nu alvast zou willen verkennen, dan kan dat en dan mag dat.
Kopieer en plak https://wij.hcc.nl/asd16juni in je browser of App (maar liever niet op 16 juni tussen 12 uur en half 2) en ga even rondkijken, probeer gerust de functie van de knopjes uit.
Met een beetje mazzel zijn wij daar toevallig ook, dan kunnen we misschien even ‘sparren’. Zie ook de HCC-site (menu vereniging → webinars) Of meld je vragen of problemen bij ons via hccregio.amsterdam@gmail.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten