donderdag 12 januari 2017

Fab Lab en Maker Spaces

Dinsdagmiddag 17 januari houden we weer onze maandelijkse senioreninloop in buurtcentrum De Meent, Orion 3, 1188 AM Amstelveen. Van 2 tot 4 uur in zaal 1 op de eerste verdieping (lift aanwezig).

De Meent is te bereiken met sneltram 51 (halte Meent) bus 199 en 149. Er kan (gratis) geparkeerd worden bij het gebouw.

Op deze inloop zal Pieter van der Hijden een presentatie geven over Maker movement - Fab Lab.

Bij de verschillende golven aan technologische ontwikkelingen van de afgelopen honderd jaar zie je telkens ook allerlei vrijwilligersorganisaties ontstaan die gefascineerd zijn door de nieuwe techniek, daarover willen leren en delen met elkaar. Van de Vereniging Arbeiders Radio Amateurs via elektro-clubs en zendamateurs naar de Hobby Computer Club en door naar de maker spaces, hacker spaces, fab labs, repair cafés, enzovoort. Al die laatste varianten vat men samen onder de term maker movement.

Fab Lab staat voor Fabrication Laboratory, een open werkplaats voor digitale fabricage, d.w.z. dingen maken met behulp van door de computer aangestuurde machines. Het concept is afkomstig van het Center for Bits and Atoms van het MIT. In 2010 waren er een kleine 50 wereldwijd, tegenwoordig rond de duizend "and counting". Bindende elementen zijn de jaarlijkse Fab Academy en de jaarlijkse internationale Fab Lab conferentie. Maker spaces zijn een vergelijkbaar concept vanuit Make Magazine met verder als bindend element de (Mini) Maker Faires.

De presentatie geeft je een inkijkje in verschillende fab labs en de machines die je daar aantreft. Denk aan een laser cutter, 3D printer, snijplotter, digitale freesmachine, embedded electronics, mini frees, 3D scanner, enz. Machines die overigens steeds goedkoper worden. 
Je krijgt voorbeelden te zien van wat je ermee kunt. Het geheim van het succes van de fab labs zit hem in de combinatie van machines die je op één locatie aantreft én het zeer gevarieerde publiek dat daar op afkomt en elkaar aan het werk ziet en ontmoet. Deels gaat het om incidentele bezoekers, bijv. bij evenementen, deels om de bevlogen hobbyisten en studenten, deels om technopreneurs die met nieuwe processen en producten in de weer zijn.

Opvallend is het enthousiasme wereldwijd, arm en rijk, de "empowering" die ervan uit gaat om iets te maken, problemen op te lossen, iets voor elkaar te krijgen. Emotionele reacties van mensen die dachten dat ze niets konden. Schoolverlaters die fanatiek aan het leren slaan. Wereldwijde samenwerking op grassroot-niveau.

Wat betekent dit voor de HCC?

Verder nieuwe en/of interessante zaken op internet en, zoals gebruikelijk, ook ruimschoots de mogelijkheid om computervragen op ons (en de andere bezoekers) af te vuren.

De volgende seniorenbijeenkomsten (altijd op de 3e dinsdagmiddag van de maand, aanvang 14:00 uur) worden gehouden op 21 februari, 21 maart, 18 april en 16 mei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten