woensdag 17 februari 2016

Schrijven met of zonder hulp

Een (duur) alternatief voor het toetsenborg: de schrijfmachine:

LibreOffice heeft deze maand versie 5.0.4.2 uitgebracht. Dit gratis office-pakket wordt uitgebracht in de versie Fresh met de nieuwste verbeteringen en toevoegingen, en de versie Still voor gebruikers die een hoge stabiliteit verkiezen.
De tekstverwerker uit het pakket, Writer, biedt veel hulp bij het schrijven. Sommige gebruikers zullen daar graag gebruik van maken, anderen vinden het vooral hinderlijk. De schrijfhulp kan ingeschakeld of uitgeschakeld worden.
Er is spellingcontrole tijdens het schrijven: extra → opties → taalinstellingen → linguïstiek → opties → spelling controleren tijdens typen.
Woordinvulling zorgt ervoor dat Writer voorstelt hoe een (lang) woord kan luiden als het nog maar halverwege is ingetikt ( accepteren met enter, niet-accepteren gewoon doortikken). Uitschakelen: extra → opties autocorrectie → woordinvulling.
Autocorrectie vervangt veelgemaakte tikfouten en zorgt dat 1/2 automatisch ½ wordt. Aan of uit met extra → opties autocorrectie → opties → vervangingstabel gebruiken. De tabel kan onder tabje extra → opties autocorrectie → vervangen uitgedund of aangevuld worden.

Volgens de regels van de kunst is er een verschil tussen aanhalingstekens aan het begin en aan het einde. Het begin lijkt op een cijfer 6 en het eind op een 9. Naar keuze wordt enkel of dubbel aangehaald. De professionele aanhalingstekens kunnen getikt worden met de rechter Alt-toets (Alt Gr) in combinatie met haakje openen en haakje sluiten: ‘aanhalen’ of ‘‘aanhalen’’. Alt Gr+) wordt ook gebruikt in woorden als baby’s. Als afkorting van minuut/seconde of van de Engelse lengtematen feet en inch dient Alt Gr+’ (aanhalingsteken, naast enter-toets): 24´´-beeldscherm.

Overzicht Unicode:

Probeer eens een zin in plaats van een woord: ‘‘De selectie is afgestemd op het belangrijkste doel van deze gids: tonen hoe Nederlandse woorden correct worden gespeld’’ (uit het voorwoord van het Groene Boekje).
Wachtwoorden kunnen worden bewaard op een spiekbriefje of in een speciaal programma zoals KeePass.

Voor een excursie "Nooit meer slapen" en originele dia's van W.F. Hermans: http://literatuurmuseum.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten