vrijdag 17 april 2015

Linux

Dinsdagmiddag 21 april houden we weer onze senioreninloop in buurtcentrum De Meent, Orion 3, 1188 AM Amstelveen. Van 2 tot 4 uur in zaal 1 op de eerste verdieping (lift aanwezig).
De Meent is te bereiken met sneltram 51 (halte Meent) bus 199 en 149. Er is ruime (gratis) parkeergelegenheid bij het gebouw.

We gaan het hebben over Linux. Dit alternatieve besturingssysteem kan gebruikt worden op oude computers, die tot nu toe draaien op het afgeschreven Windows XP.
Waarom Linux? Een belangrijk argument is dat het niets kost en dat het goed werkt. Er is keus uit een reeks distributies (zoals openSuse, Ubuntu, Debian, Mint en Fedora). Linus Torvalds, de bedenker van dit besturingssysteem, geeft nog een reden om Linux te gebruiken: "Gewoon voor de fun".
Veel computeraars zullen het vertrouwde Windows-systeem niet zomaar willen weggooien. Daar is een oplossing voor. Linux kan samen met Windows op dezelfde computer draaien. Daarvoor moet een eigen Linux-partitie op de harde schijf gemaakt worden. Dat is tamelijk eenvoudig... als je weet hoe het werkt. We leggen het uit.
Soms kunnen Windows-programma's onder Linux draaien. Daarvoor wordt de emulator Wine gebruikt.

Verder nieuwe en/of interessante zaken op internet en, zoals gebruikelijk, ook ruimschoots de mogelijkheid om computervragen op ons (en de andere bezoekers) af te vuren.

De eerstvolgende senioreninloop is op dinsdagmiddag 19 mei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten