woensdag 19 maart 2014

Rapporten en PDF

Op de senioreninloop van maart zijn documenten in het Portable Document Format aan de orde geweest. PDF-bestanden kunnen gelezen worden met de bekende Adobe Reader XI. Daarmee kunnen zulke bestanden ook worden voorzien van (tijdelijke) aantekeningen en ze kunnen doorzocht worden. (Zoeken werkt niet bij bestanden waarin geen echte tekst is opgenomen, maar alleen een "plaatje". De reader is te vinden op http://get.adobe.com/nl/reader/. Wie dit programma te log vindt: probeer Foxit Reader of Nitro Reader. Met Firefox en Internet Explorer zijn de bestanden ook te bekijken. Met Writer van OpenOffice/Libre Office kunnen PDF-bestanden worden gemaakt.
Extra functies: PDF-XChange Editor. Hier is OCR te vinden om tekst in een beeldbestand doorzoekbaar te maken. Ook kunnen pagina's uit PDF-bestanden geselecteerd worden voor een nieuw bestand.
Andere interessante webadressen:
Middeleeuwse teksten, als iPad- of Android-app en ook rechtstreeks van internet: http://www.vogala.org/
http://www.inlichtingendiensten.nl/ werpt enig licht op rapportages van de BVD vanaf 1945. Er kan worden gezocht op een reeks organisaties en op maand- of kwartaalrapporten.
http://resources.huygens.knaw.nl/rapportencentraleinlichtingendienst belicht het tijdvak 1919-1940. Hier is ook te zoeken op persoonsnaam.
Langer geleden, met name de Verenigde Oostindische Compagnie:
http://www.atem.nl/VOC/VOC000.HTM
http://www.vocsite.nl
http://vocopvarenden.nationaalarchief.nl
Niet te vergeten, het Amsterdamse stadsarchief.

Zoeken naar drivers (Treiber, in Duitse tekst) op http://www.heise.de/.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten