donderdag 18 oktober 2012

Tips voor kopen van een e-reader

Een e-reader dient om digitale boeken (e-books) op te lezen. De meeste e-readers kunnen alleen zwart-wit weergeven (soms met een paar grijstinten). Kleurenuitvoeringen zijn (nog) vrij zeldzaam en prijzig.
Een e-reader is niet te vergelijken met een goedkope tablet PC. Deze apparaten hebben elk hun eigen toepassingen. Om foto’s en gekleurde afbeeldingen goed te bekijken is het van belang dat een groot aantal grijswaarden en/of kleuren worden weergeven. Een tablet kan dat. Voor het lezen van digitale boeken, en ook voor tijdschriften en kranten (in zwart wit) in PDF-formaat, is een goede e-reader de beste oplossing.
Sommige e-readers beschikken ook over WiFi en een browser, maar de e-Ink-schermen zijn zeer traag met het opbouwen van het beeld, waardoor deze niet geschikt zijn om even snel een aantal internetpagina’s te raadplegen.

TIPS als je een e-reader wilt kopen:

  • Kies een e-reader met een e-Ink-scherm. Dit leest erg prettig, bijna als papier, is rustiger voor de ogen en kan ook prima buiten in de zon worden gebruikt.
  • Let ook op een eenvoudige bediening, bij voorkeur zowel rechtstreeks op het touch screen als met knoppen.
  • Kies de  afmeting  die past bij het gebruik. Een groter scherm kan prettig lezen, maar past misschien niet meer in je jaszak.
  • Zorg dat de e-reader alle gewenste digitale boeken kan lezen. De populairste en meest gebruikte  formaten  in Nederland zijn e-Pub en PDF.
  • Let op de  accuduur, vaak aangeduid met het aantal pagina’s dat op een acculading kan worden weergegeven. Vaak tussen de 6000 en 8000 pagina’s (zonder gebruik van WiFi en afspelen van MP3, als de reader over deze mogelijkheden beschikt).
  • Handig is ook als de reader automatisch in slaapstand gaat en na een tijdje zelfs helemaal uit; dit om de batterij te sparen.
  • Om veel boeken mee te nemen moet de reader beschikken over voldoende  geheugen of uitbreidbaar zijn. Die capaciteit wordt uitgedrukt in MB of GB. De meeste hebben een capaciteit tussen de 512 MB en 2048 MB (2 GB). Op 1 GB passen zo’n 600 boeken.
  • Met een draadloos netwerk thuis kan een e-reader met  WiFi  handig zijn om draadloos boeken op de e-reader te zetten (downloaden).

Bijna alle e-readers ondersteunen de belangrijkste formaten zoals e-Pub en PDF. Ook is het van belang dat de e-reader met het Adobe DRM beveiligde leessysteem overweg kan. Veel e-books worden namelijk beveiligd zodat ze niet te kopiëren zijn. Deze beveiliging wordt ook wel “Adobe E-Pub” genoemd.
Amazon gebruikt een eigen (beveiligd) e-book-formaat (AZW). Voor zover mij bekend wordt dit formaat alleen ondersteund door de e-readers van Amazon zelf, de zg. Kindle e-readers. Die ondersteunen echter het e-Pub-formaat weer niet. Via software op de PC kunnen e-Pub-boeken wel worden omgezet naar een voor de Kindle leesbaar formaat, maar dat is toch wat omslachtig.
Amazon biedt overigens een eigen App voor het lezen van hun AZW-boeken op de iPad (misschien ook beschikbaar voor andere soorten tablets) waardoor de boeken die geschikt zijn voor Kindle readers op een iPad gelezen kunnen worden.

De bekendste merken e-reader zijn: Sony, KOBO, BeBook, Icarus, Kindle, CyBook, Archos en Medion. Wat is nu de beste? Dat hangt af van je eigen wensen.
De Consumenten Bond heeft op 11 oktober  2012, een test van 26 readers  gepubliceerd. Tot de ‘als beste geteste’ e-readers behoorden die van KOBO, de ‘Nook’ van (in Nederland voor zover mij bekend niet rechtstreeks verkochte) Barnes & Noble, de Sony e-reader en de Kindle readers van Amazon.
Zelf heb ik gekozen voor de Sony PRS-T1, vanwege de specificaties, de prijs, de mogelijkheden en reviews van andere gebruikers,.

  • Het 6 inch e-Ink Perl scherm van de PRS-T1 is goed leesbaar.
  • Het apparaat ligt goed in de hand en is eenvoudig te bedienen via touch screen èn met knoppen.
  • Het intern geheugen van 2 GB is voldoende voor heel veel boeken en is met een micro SD kaart uit te breiden.
  • Ook belangrijk was dat het apparaat alle in Nederland gangbare e-book formaten kan lezen, inclusief beveiligde e-books.
  • Daarnaast beschikt het apparaat over WiFi en heeft het ook extra mogelijkheden zoals het afspelen van muziek, het weergeven van (zwart-wit) foto’s, het maken en bijhouden van aantekeningen, het onthouden waar je bent in verschillende boeken èn het browsen op het internet.
Zelf maak ik niet erg veel gebruik van al deze extra’s, maar het kan wel. 

Voor internet of twitter vind ik een e-reader, ook mijn PRS-T1, niet echt geschikt behalve dan als het gaat om het rechtstreeks op kunnen halen van gekochte boeken. Daarom is het handig dat e-books direct via WiFi kunnen worden gedownload.
De 2012 opvolger van ‘mijn Sony’ is de Sony PRS-T2, die nóg ietsje lichter is en nog ietsje sneller (en mooier!) de bladzijden omslaat en bovendien nòg langer met een batterijlading doet, maar geen MP3-speler meer heeft, die ik toch vrijwel niet gebruik.
Een minpuntje is misschien dat er geen voedingsadapter wordt meegeleverd, alleen een USB-snoer waarmee de reader aan de PC te koppelen is voor opladen en synchroniseren. Voor het opladen gebruik ik soms de oplader van mijn scheerapparaat. Een losse adapter kopen kan ook.

Op de Senioren Inloop van oktober vertelde Joop van Dommelen over zijn ervaringen met e-boeken en e-readers. Dit blog is daarop gebaseerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten