Op de senioreninloop van deze week kwam een reeks websites voor het voetlicht, die gratis digitale informatie bieden op het gebied van Nederlandse taal en geschiedenis. Bij de aankondiging (zie het vorige Blog van 13 april jl.) stonden al veel links. Aldaar ook drie links naar het filmarchief van Polygoon (Beeld en Geluid, Polygoon-archief en "nog veel meer" naar Open Beelden; welke link het makkelijkste toegang verschaft vereist nog wat uitzoekwerk).
Hier nog wat extra links naar e-boeken en aanverwante zaken:
Hier nog wat extra links naar e-boeken en aanverwante zaken:
- Naast de DBNL zijn digitale publicaties ook te vinden op de site van het internationale Project Gutenberg.
- Op de geschiedenis-site Historici zijn talrijke (digitale) bestanden te vinden, onder meer bronnenpublicaties. Radicale voorouders staan wellicht vermeld in Rapporten Centrale Inlichtingendienst 1919-1940, een voorloper van de huidige AIVD.
- Het Meertens Instituut houdt onder meer databanken bij over familie- en voornamen, oude maten en gewichten, (volks)liederen, naamkunde, plantennamen, volksverhalen en dialecten. Lied en dialect zijn op de site ook te beluisteren.
- De EtymologieWiki is te bereiken via Etymologie-on-line en ook rechtstreeks. De site heeft een handige zoekmachine voor het vinden van dateringen.
- Op de site van het NIOD (zie blog Allerlei) is niet alleen het digitale Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog te vinden, maar ook een Beeldbank Tweede Wereldoorlog en diverse NIOD-publicaties (zie publicaties-on-line, o.a. Ondergang van J. Presser).
- Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis biedt biografieën en documenten over linkse politieke partijen, vakbeweging en activisten.
- Taal-schrijver Ewoud Sanders stelt zijn boeken digitaal beschikbaar.
- BookBoon biedt gratis e-boeken aan, vooral studieboeken en reisgidsen. Met advertenties.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten