vrijdag 22 januari 2010

Excel en CalcOp de januari-inloop heeft Erik Wassink een schets gegeven van de vele mogelijkheden met het 'rekenblad' Excel (of Calc, voor de gebruikers van OpenOffice).

Wie aan de slag wil, vindt op de website van de Hobby Computer Club een uitvoerige cursus Excel.

Handleidingen en cursussen Calc zijn ook ruimschoots op internet te vinden. Bijvoorbeeld Openofficeplaza. Dat is een project om goed, volledig, gratis en vrij beschikbaar lesmateriaal te ontwikkelen. Dit moet voor iedereen toegankelijk worden en door iedereen te gebruiken, te wijzigen en te kopiƫren zijn. Het is op het net gezet door RedNose, dat sinds 1998 computertrainingen verzorgt en zich de laatste jaren heeft gespecialiseerd op het gebied van migratie, training en opleiding in OpenOffice.

De cursus Calc omvat: Kennismaken met Calc, Opmaak aanpassen, Voorwaardelijke opmaak, Eenvoudige berekeningen uitvoeren, Functies, Absolute en relatieve celadressering en Adresetiketten. Naast de hoofdstukken zijn ook oefenbestanden van Openofficeplaza te halen. Naast Calc is ook een uitgebreide cursus Writer beschikbaar en een cursus voor het presentatieprogramma Impress.

Pittiger lesmateriaal is te vinden in de officiƫle handleidingen van OpenOffice. Starten met Calc (evenals Starten met Writer, Draw, Impress en nog veel meer) is geschreven voor de inmiddels achterhaalde versie 2.0, maar nog altijd goed bruikbaar.

De nieuwste (versie 3.0) handleidingen zijn alleen nog in Engels verschenen. Ze zijn per hoofdstuk als PDF-bestand te downloaden.

De 'bediening' van Microsoft Office en OpenOffice verschilt nauwelijks van elkaar. Zeker voor beginners. Excel en Calc zijn als het ware door elkaar heen te gebruiken. Het meest opvallende verschil, naast de prijs, is dat Excel niet overweg kan met de bestanden die Calc standaard aanmaakt (maar Calc kan desgewenst toch Excel-bestanden maken en leest moeiteloos Excel-bestanden). Excel-bestanden waarin Visual Basic verwerkt zit, zijn niet bruikbaar in Calc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten