dinsdag 7 april 2009

USB-printer en DOS-prompt

Op de inloop van maandagmiddag kwam een print-probleem ter tafel. Een kleine botsing tussen nieuwerwetse apparaten en antieke overblijfselen. Een simpele vraag: hoe kan je vanaf de Opdrachtprompt (of DOS-prompt) iets printen met een USB-printer. We kwamen er 's middags niet uit.
Over de DOS-prompt gaan we het hier niet hebben. Het is van de tijden vóór Windows, toen muizen nog vier pootjes en een staart hadden. Het zit nu weggestopt bij de Bureau-accessoires en sommige mensen gebruiken het nog wel eens.
Je kunt er bijvoorbeeld de inhoud van een map (directory) mee afdrukken. Daarvoor bestaat de volgende opdracht:
dir >lpt1
(dir: laat inhoud directory op het scherm zien; >: echter niet op het scherm; lpt1: maar op de - eerste - printer). Het ziet er misschien een beetje ingewikkeld uit, maar het werkte. Zo lang als er een parallelle printer, met zo'n brede stekker, aan de computer hangt.
Met een USB-printer gebeurt er niets. De DOS-prompt kent geen USB, althans niet als printer.

Een zoektochtje op internet levert allereerst de geruststellende gedachte op, dat het een erkend probleem is. Tussen USB-printer en DOS botert het niet.
Al met al kwam ik twee sluiproutes tegen, waarmee het soms wèl en soms niet zou lukken.

Om te beginnen een truc, waarbij het werk in feite door Kladblok gedaan wordt. Bij mij (XP home, SP3) werkt het. Omdat voor het printen een bestand nodig is, wordt het resultaat van het dir-commando eerst in een (tijdelijk) bestandje gezet:
dir >ttt
Daarna wordt dit bestand geprint (/p) met een geminimaliseerd (d.w.z. amper zichtbaar) Kladblok (in het Engels notepad):
start /min notepad /p ttt
Tenslotte kan ttt opgeruimd worden:
del ttt

Een andere aanpak is om de printer te delen in een (nageaapt) netwerk en vervolgens lpt1 te koppelen met:
net use lpt1 \\computernaam\printernaam /persistent:yes
(Uitschakelen met net use lpt1 /delete)
(als bij de DOS-prompt hostname wordt ingetikt, wordt de computernaam getoond, de printernaam kiest u bij het delen van de printer). Bij mij werkt het bijna... Dat wil zeggen dat er met
dir >lpt1
tekst (we mogen aannemen de directory-listing) in de wachtrij van de printer wordt gezet, maar geprint wordt er niet. Misschien is er iets mis met m'n netwerk-instellingen. Zie de volgende site. Daar wordt het in het Engels verteld.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten