zaterdag 14 februari 2009

RSS: Really Simple Syndication

Een veel gebruikt middel om anderen op de hoogte te houden van wijzigingen in je weblog is RSS: Really Simple Syndication. RSS wordt vooral gebruikt bij weblogs, fora of nieuwssites. Blogger genereert naast de reguliere HTML-output ook vrij eenvoudig een RSS feed.

RSS-bestanden zijn te lezen via een speciale RSS-lezer, maar kunnen ook via speciale websites worden gelezen. RSS-lezers zijn er in vele soorten en smaken, betaald en niet betaald, onder meer voor Linux, Macintosh en Windows. Met sommige kunnen alleen RSS-feeds gelezen worden, met andere kan ook geblogd of Usenet-groepen bezocht worden. Netscape- en de Mozilla-browsers ondersteunen RSS, zo bevat Firefox een ingebouwde RSS-lezer met de naam 'Live Bookmarks'. Opera ondersteunt RSS al vanaf versie 8. Ook de browser van Apple bevat een ingebouwde RSS-lezer, net als Microsoft Internet Explorer 7.

Maar hoe maak je nu zo'n RSS Feed? Er zijn twee manieren: een makkelijke en een iets moeilijker. De makkelijkste manier is via Blogger. De beheerder van het weblog gaat naar het dashboard, kiest het tabblad Indeling en klikt op Een Gadget toevoegen. Er verschijnt een lange lijst, waarbij in het onderdeel Algemeen voor Abonnementenlinks gekozen wordt. Er kan nog een titel gekozen worden (hier gewoon RSS) en het gadget kan naar een goede plek op je pagina gesleept worden en voilĂ , klaar is Mado.

De lezer kan vervolgens op deze knop RSS klikken en op de eigen webbrowser een soort permanente uitkijkpost naar je weblog installeren.

Wil je het helemaal zelf doen, dan kan dat ook via feedburner. Op de website van feedburner staat een uitgebreide Engelse handleiding. Hierbij een paar tips:

Om te beginnen ga je naar de startpagina van Feedburner. Daar zie je een scherm met de tekst: Ready to burn your feed? In het raampje onder deze tekst tik je het adres van jouw weblog. Bij ons http://jemeent.blogspot.com daarna druk je op de knop "Next". In ons geval kregen wij de mededeling dat er al een RSS Feed bestaat. Die had ik immers al gemaakt via Blogger. Heb je dat niet gedaan, dan krijg je een volgend scherm te zien waarin je voorkeuren kunt aangeven voor je feed. Je vult daar de naam van je weblog in. Meestal staat de naam er al goed in, omdat die uit je webadres gehaald is. Nu is je feed klaar en kan je andere opties toevoegen. In ons geval heb ik deze opties overgeslagen. Als je wilt kan je later alsnog deze opties toevoegen. Je komt nu op een pagina waar je gevraagd wordt wat je met de feed wilt doen. Je kan de feed omleiden naar feedburner, dat is handig als je gebruik wilt maken van hun webstatistieken Je kan het ook hierbij laten. Wij kiezen ervoor om de "gebrande" feed te plaatsen in ons weblog. Dat doe je in de instellingenpagina van je weblog. Je plaatst daar de gegenereerde url in het vakje "verwijzingsurl voor berichtfeed". Dan kan je nog een voettekst toevoegen, in ons geval de informatie over de senioreninloop van 17 februari, druk op opslaan en de feed is toegevoegd aan je weblog. Nadat je nu je blog gepubliceerd hebt, zie je in de adresbalk een oranje symbool gelijk aan het plaatje bij deze posting. Lezers kunnen zich nu abonneren op je weblog door op het oranje icoontje te drukken.

1 opmerking:

  1. Hoi Mado,

    handig berichtje, bedankt daarvoor.
    Kun je mij misschien ook uitleggen hoe ik een rss van een ander in mijn blogspot kan verwerken?
    Zodanig dat de berichten van bijv. een ander blog of een willekeurige website?
    Alvast bedankt voor de moeite :)
    Groeten Nils
    http://denieuwsgier.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen