zaterdag 10 februari 2024

Virtualisatie

Op de komende senioreninloop, dinsdagmiddag 20 februari in de Meent, gaat Bart van Dijk het hebben over virtualisatie. Hij legt uit wat virtualisatie is en laat zien hoe je veilig onbekende software op je computer kunt uitproberen.
Heel in het kort komt het erop neer, dat de oude vertrouwde computer de rol van host (gastheer) speelt. De machine laat één of meer guests (gasten) toe. Die spelen een rol van denkbeeldige (virtuele) machine. Op elke virtuele machine kan zelfstandig een besturingssysteem draaien – Windows, MacOS of Linux.
De ‘echte computer’ zorgt dat de denkbeeldige computers geen schade kunnen toebrengen aan de hardware. Hij treedt op als scheidsrechter. Hij zorgt dat elk systeem aan zijn trekken komt, dat iedereen rechts houdt en stopt voor rood. Het spreekt vanzelf dat de host een krachtige computer moet zijn en dat veel virtuele machines ten koste gaan van de snelheid.
Een virtuele machine is iets anders dan dual-boot. Met dual-boot wordt bij het starten voor een systeem gekozen, bijvoorbeeld Linux of Windows. Elk systeem heeft een eigen deel van de harde schijf. Het is óf het ene óf het andere. Met een  virtuele machine is het én én.
Bart gaat dieper in op het begrip „virtualisatie” in de computerwereld.
Op thuiscomputers is het ook veel eenvoudiger, sneller en vooral veiliger om virtueel een besturingssysteem te proberen. Wijzigingen in partitie(s) zijn niet nodig.
Kom kijken en stel je vragen.

Kijk op de site van HCC Amsterdam en landelijk voor activiteiten en webinars.
De senioreninloop begint om twee uur en wordt gehouden in ontmoetingscentrum de Meent, Orion 3, 1188 AM in Amstelveen. Zaal 1, eerste verdieping, lift aanwezig. Met de auto parkeer je gratis dichtbij de Meent, navigeer naar Melkweg 2. Per openbaar vervoer, tramlijn 25, halte Meent of Schiphol Busnet 199 en Connexion-bus 174, beide halte Praam.

Op woensdag (8 uur in de grote zaal van de Meent) zijn op 14 en 28 februari algemene bijeenkomsten. Op de 14e biedt Els Schnijder hulp bij het uitzoeken van stambomen en op de 14e en de 28e kunnen beginnende Linux-gebruikers terecht bij de Linux Mint werkgroep.
Breng ons op ideeën om deze dinsdagmiddagen telkens weer interessant te maken, of – en dat zou nóg veel leuker zijn – kom zelf eens iets vertellen over waar jij enthousiast voor bent, wat je leuk vindt of graag doet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten