donderdag 30 november 2023

Uitleg voor iedereen

Bij een zoektocht met ChatGPT en soortgelijke programma’s (Bing met ChatGPT en Bard) presenteert de computer zich als een gezellige babbelaar. Feiten en feitjes worden niet zomaar op het scherm geslingerd, maar ingebed in een prettig gesprek.
Weet je hoe het zit?
Natuurlijk! Ik zal het je uitleggen.
En ook als de kunstmatige intelligentie er geen chocola van kan maken, blijft het gezellig.
Joop van Dommelen hield voor de senioreninloop van november een demonstructie van zijn ervaringen. Wie het wil (na)lezen kan op de site van HCC-Amsterdam zijn presentatie vinden. Kijk op https://amsterdam.hcc.nl/, log in en ga naar de download-afdeling.
Joop laat al een reeks interessante voorbeelden zien in zijn bestand „Voorbeeldvragen voor ChatGPT, Bing en Bard”.
Hier een computer-voorbeeld – met chatGPT – voor iedereen en voor een jeugdig publiek. Ik heb het onherstelbaar ingekort, maar het origineel is makkelijk te vinden. De vraag laat ik beginnen met NL: om een Engels, Duits of Noors antwoord te voorkomen.
NL:Ik snap niet hoe sorteren met bubble sort werkt. Kan je het uitleggen?
ChatGPT: Zeker, ik kan je uitleggen hoe het sorteren met de bubble sort-methode werkt!
Bubble sort is een eenvoudig sorteeralgoritme dat werkt door herhaaldelijk de lijst te doorlopen, element voor element, en aangrenzende elementen te vergelijken en ze om te wisselen als ze in de verkeerde volgorde staan. Dit proces wordt herhaald totdat de hele lijst is gesorteerd. En zo gaat het nog een tijdje door.
NL:Leg bubble sort uit aan een 12-jarige
Natuurlijk! Stel je voor dat je een heleboel getallen hebt, bijvoorbeeld op een lijst. Bubble sort is een eenvoudige manier om die getallen te sorteren, wat betekent dat je ze in een bepaalde volgorde plaatst, zoals van klein naar groot.
Hier is hoe je het aan een 12-jarige zou kunnen uitleggen:
Stap 1: Stel je voor dat je een lijst hebt met getallen, zoals [5, 2, 8, 3, 1].
Stap 2: Bubble sort werkt door de lijst meerdere keren te doorlopen. Telkens vergelijkt het twee opeenvolgende getallen in de lijst.
Zo gaat het vergelijkend en verwisselend door tot alles op volgorde staat.
De slot-waarschuwing (ChatGPT kan zich vergissen) is in dit geval niet nodig.
Met kleingeld heeft chatbot Bard problemen. Muntjes van 1, 2 en 5 eurocent zijn volgens Bard van een legering van koper en nikkel gemaakt. De Rijksvoorlichtingsdienst en Wikipedia houden het op staal met een laagje koper. En voor de verzamelaars: dit jaar is volgens Bard een munt van 1 eurocent verkocht voor ruim 100.000 euro. De munt is uit 1818 en is erg zelfzaam. Dat geloof ik graag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten