woensdag 20 maart 2019

Tegen meekijken

De senioreninloop was deze maand gewijd aan digitale veiligheid en privacy. HCC-leden kunnen de bijbehorende syllabus downloaden van https://www.hcc.nl/veiligheid-privacy.
(je moet ingelogd zijn om te downloaden van de HCC-site). 
Hosts
Met een aangepast hosts-bestand kan je computer worden afgeschermd van websites die een ongezonde belangstelling hebben voor je computer. Zie http://someonewhocares.org/hosts. Uitleg en handleiding van Windows-goeroe Menno Schoone https://www.schoonepc.nl/nieuwsbrief/hosts-bestand_aanpassen.html en Engelse Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Hosts_(file) hoofdstuk “Internet resource blocking”. En ook nog https://support.vip.nl/nl/support/solutions/articles/1000127980-hosts-file-aanpassen-in-windows 
Achter je rug
Met het programma O&O ShutUp10 kan je bekijken wat er allemaal achter je rug om gebeurt als Windows 10 draait. ShutUp kan meekijkers ook in- en uitschakelen.
O&O ShutUp10: Gratis anti-spionagegereedschap voor Windows 10.
Metro 51
Informatie over de verdwenen metro naar Amstelveen: https://www.gvb.nl/reizen/vernieuwing-amstelveenlijn

vrijdag 15 maart 2019

Veiligheid en privacy

Op de senioreninloop van dinsdag 19 maart 2019 wordt het thema ‘Digitale veiligheid en privacy’ behandeld
Het lijkt erop dat we niet meer zonder de digitale wereld kunnen. We beleven er plezier aan, maar er kleven ook nadelen aan. Zo zijn er veel voorbeelden van digitale gevaren waarover we bijna dagelijks lezen: virussen, phishing, identiteitsfraude, ransomware, hacken en noem maar op. Moet je daar bang van worden en/of jouw digitaal plezier erdoor laten bederven?
Het antwoord daarop is nee. Maar het is wel belangrijk dat je je bewust bent van de digitale gevaren. Lees verder op https://www.hcc.nl/veiligheid-privacy en bezoek de lezing door Jan Koppedraaier, in het kader van dit eerste HCC-seizoensthema in 2019.
Na de pauze beantwoorden we computervragen (geef die bij binnenkomst even door) en is er tijd voor wat wetenswaardige digitale zijsprongen naar de interessante archieven die Rob Bishoff gevonden heeft.
Onze senioreninloop wordt elke derde dinsdagmiddag van de maand gehouden in ontmoetingscentrum de Meent, Orion 3, 1188 AM Amstelveen.Van 2 tot 4 uur in zaal 1 op de eerste verdieping (lift aanwezig).
Te bereiken met buslijnen 55 en 174 (halte Praam). LET OP: het Amstelveense deel van sneltram 51 en halte Meent zijn opgeheven in verband met renovatie van de Amstelveenlijn.
Er is ruime (gratis) parkeergelegenheid bij de Meent. Voor routeplanners: Orion 3 leidt je soms via de woonwijk naar het gebouw. Alternatief om op de parkeerplaats te komen: Melkweg 9.
Een actueel overzicht van de activiteiten van HCC!Amsterdam vind je op de website https://amsterdam.hcc.nl/.
De volgende senioreninloop is op dindagmiddag 16 april.

maandag 11 maart 2019

Amstelveenlijn

De senioreninloop in de Meent is op verschillende manieren te bereiken. Bijvoorbeeld met het openbaar vervoer, dat in het dialect ten noorden van de A10 metro 51 heet en in het zuiden sneltram 51. Deze Amstelveenlijn behoort niet tot de kroonjuwelen van het Amsterdamse Gemeentevervoersbedrijf. Het GVB schrijft zelf “Wie wel eens met metro 51 reist weet het: hij is aan vervanging toe. Daarom komt er een nieuwe, snelle en veilige tramverbinding voor Amstelveen”. (zie https://www.gvb.nl/reizen/vernieuwing-amstelveenlijn en ook https://amstelveenlijn.nl/over-het-project/)
Kortom: de lijn gaat voor 300 miljoen euro grondig op de schop. Bovendien heeft het GVB nieuwe trams besteld.
Sinds zondag 3 maart rijdt de metro niet meer, of beter gezegd slaat hij na Centraal Station-Station Zuid niet meer af naar Amstelveen, maar volgt hij de route van ringlijn metro 50 naar Station Sloterdijk en de Isolatorweg.
Het werk gaat tot en met 2020 duren. In de tussentijd wordt het traject Station Zuid-Westwijk waargenomen door een tijdelijke buslijn 55.
Laten we eens bekijken wat deze bus te bieden heeft.
In de eerste plaats minder ruimte voor passagiers, zoals in de eerste ochtendspits bleek. Het GVB zet inmiddels meer bussen in. Een tweede probleem is dat de bussen niet echt bij de overstappende passagiers in de buurt kunnen komen. Dit wordt opgelost door de passagiers naar de bus te laten lopen. Een ongemak waar weinig aan te doen is.
De oude lijn 51 reed in 32 minuten van het Centraal Station naar de halte Meent. Dat kostte (vol tarief) 3,08 euro.
Met de nieuwe bus 55 wordt de reistijd 38 minuten, inclusief 7 minuten lopen van metro naar bus. In plaats van metrohalte Meent komen we op bushalte Praam terecht, maar dat is zo dicht bij, dat tellen we niet mee. Nu kost de rit 3,55 euro, 15% meer – logisch, zou je zeggen, want je maakt extra lang gebruik van het openbaar vervoer.
Het GVB hanteert een éénmalig instaptarief van 96 cent. Elke kilometer kost vervolgens 16 cent. Aan de afstand CS-Zuid verandert geen millimeter. Dat betekent dat bus 55 vanaf Zuid 2,9 kilometer extra aflegt – en het betekent vooral dat het GVB 2,9 kilometer extra in rekening brengt.
Al met al bepaald geen creatieve oplossing van het GVB. En ze kunnen het wel. Toevallig rijden er tegenwoordig twee verschillende metrolijnen tussen CS en Zuid, met een flinke bocht de oude Amstelveenlijn 51 en bijna kaarsrecht de nieuwe Noord-Zuidlijn 52. Toevallig maakt het voor de prijs niet uit, welke je neemt.