woensdag 9 oktober 2019

Cyberaanval


De senioreninloop op dinsdagmiddag 15 oktober staat in het teken van een grote cyberaanval op de HCC, die vorige zomer plaatsgreep. Wat is er gebeurd en hoe is erop gereageerd. Kom langs voor een verslag uit de eerste hand.
Op 3 juli 2018 werd HCC getroffen door een grootschalige cyberaanval. Naast de website HCC.nl werden talloze andere HCC-websites getroffen, waaronder die van groeperingen en PC-Active.
Gelukkig gebeurde dit in de periode dat de vereniging een tweetal maanden stillag, maar vrijwilligers van Hobbynet zijn geruime tijd bezig geweest om de schade te herstellen. Helaas is tot op heden niet bekend van wie de aanval afkomstig was. De daders hebben de logboeken van hun acties volledig gewist.
Over de beweegredenen voor de aanval tast het Hobbynet-team vooralsnog ook in het duister. Mogelijk waren de daders in de veronderstelling dat onze servers persoonlijke en financiƫle data zouden bevatten. Gelukkig is dit niet het geval en hebben de daders dus geen bruikbare gegevens buit kunnen maken.
Wat gebeurde er en hoe is de situatie hersteld?
Dinsdag geeft Bas van den Dikkenberg, een van de vrijwilligers van Hobbynet, je een inzicht in de problemen die toen ontstonden. Door middel van een presentatie leidt hij ons door de wereld van digitale communicatie.
Na de pauze is er tijd voor de digitale zijsprongen van Rob Bishoff en de beantwoording van computervragen (geef die even door bij binnenkomst).
HCC!amsterdam is bereikbaar via hccregio.amsterdam@gmail.com. Elke tweede en vierde woensdagavond is er een algemene bijeenkomst en op de derde dinsdagmiddag van de maand is er van 2 tot 4 uur een Senioreninloop in ontmoetingscentrum de Meent, Orion 3, 1188 AM Amstelveen. De Meent is te bereiken met buslijn 55 vanaf station Amsterdam-Zuid (uitstappen bij halte Praam). Verder is er buslijn 174 (halte Praam).
Er is ruime (gratis) parkeergelegenheid bij het gebouw. Voor routeplanners: Orion 3 leidt je soms via de woonwijk naar de Meent. Alternatief om op de parkeerplaats te komen: Melkweg 9. Een actueel overzicht van de activiteiten van HCC!amsterdam vind je op de website van HCC Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten