zaterdag 12 november 2016

Van HD naar SSD

Aanstaande dinsdagmiddag 15 november is er weer een senioreninloop. De maandelijkse inloop vindt zoals gebruikelijk plaats in buurtcentrum De Meent, Orion 3, 1188 AM Amstelveen. Van 2 tot 4 uur in zaal 1 op de eerste verdieping (lift aanwezig).

De Meent is te bereiken met sneltram 51 (halte Meent) bus 199 en 149. Er kan (gratis) geparkeerd worden bij het gebouw.

Het onderwerp is deze keer het klonen van een harddisk naar SSD.

Peter Eijlander heeft het deze middag over het klonen van een HD en vervolgens het inbouwen van een (snellere!) SSD in de (laptop)computer als vervanging van een HD. Daarbij bespreekt hij een aantal opties.

Eén van de aspecten die hierbij ook belicht wordt is het starten met een compleet Linux-besturingssysteem vanaf een USB-stick. Dit heeft een raakvlak heeft met het gebruik van portable apps. De aanwezige harddisk en het besturingssysteem worden ontzien.

Clonezilla

Het programma dat Peter reeds meerdere keren heeft gebruikt is Clonezilla. Bij belangstelling kan hij een aantal boot-CD's maken voor bezoekers. Daarvoor is een blanco CD-R voldoende want de Clonezilla ISO is maar 194 MB en dat staat er in 2 minuten op. Een kopie van deze ISO op een USB-stick zetten kan natuurlijk ook. Een downloadlink zal getoond worden.

Computervragen?

Verder tijdens deze inloop nieuwe en/of interessante zaken op internet en, zoals gebruikelijk, ook ruimschoots de mogelijkheid om computervragen op ons (en de andere bezoekers) af te vuren.

Een vraag van onze kant:
heeft u ideeën voor de inloop of is er iets waarover u zelf een inleiding wilt houden? Laat het ons weten!

Noteer alvast de datum van onze volgende bijeenkomsten in het voorjaar 2017: 17 januari, 21 februari, 21 maart, 18 april en 16 mei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten