woensdag 16 november 2016

Clonezilla

Op de senioreninloop heeft Peter Eijlander laten zien hoe een harddisk kan worden gekloond naar een SSD. Zo kan een laptop of PC overschakelen op hardware waarmee het apparaat (onder andere) veel sneller opstart.

Om het besturingssysteem te verplaatsen kan bijvoorbeeld Clonezilla gebruikt worden.

Het verhaal van Peter is beschikbaar als PDF-bestand. Hier doet zich een technisch probleem voor. Het lukt niet om op deze pagina een knop neer te zetten waarmee de bezoekers het bestand kunnen downloaden. Misschien kan het wèl, maar ik weet niet hoe.

Hetzelfde geldt voor een overzicht van de toets, die nodig is om bij de BIOS-instellingen van een computer te komen. Via het BIOS kan worden ingesteld dat moet worden gestart van CD of USB-stick in plaats van harde schijf of SSD. Om het onoverzichtelijk te houden, verschilt de toets per computermerk of zelfs tussen modellen van hetzelfde merk. Het kan een functietoets zijn van F1 tot en met F12, of Escape of Del. In het bestand Startvolgorde is te zien met welke toets uw BIOS te bereiken is.

Wie het verhaal (of de toets) wil nalezen kan een mailtje sturen naar Senioreninloop@ziggo.nl. Graag met onderwerp HD naar SSD en/of Toets. We sturen het  bestand dan op.

Op de inloop kwam ook een experimentele 3D-printer van Fischertechnik ter sprake. De gratis handleiding is op internet te vinden.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten