zaterdag 17 oktober 2015

Computergegevens verkruimelen

Dinsdagmiddag 20 oktober houden we weer de maandelijke senioreninloop in buurtcentrum De Meent, Orion 3, 1188 AM in Amstelveen.
De bijeenkomst begint om 2 uur in zaal 1 op de eerste verdieping (lift aanwezig). De Meent is te bereiken met sneltram 51 (halte Meent), bus 199 en 149 Er is ruime (gratis) parkeer-gelegenheid bij het gebouw.

Hoe veilig zijn de spullen die we op computers of in de cloud opslaan?
 

Steeds meer mensen slaan tekst, foto's, muziek en video-opnamen op. Op de harde schijf van de computer thuis of wereldwijd, op een server in een buitenland. Uiteraard is de verwachting dat de bestanden goed bewaard blijven.
Er kan van alles mis gaan. Een website met ondersteunend materiaal kan zomaar verdwijnen. Gegevensdragers (cd's, dvd's, harddisks) kunnen met de jaren worden aangetast en worden onleesbaar. Wie documenten heeft geschreven met WordPerfect kan ze met het nieuwere Word of Writer niet meer lezen.
Niet alleen individuele gebruikers, maar ook bibliotheken en archiefinstellingen, moeten een list verzinnen.

Verder gaan we het hebben over typografie.

De boekdrukkunst is met moderne tekstverwerkers zoals Writer van Open Office en Word van Microsoft Office goed na te volgen. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen het oude loodzetsel en de hedendaagse elektronica? Hoe kies je duidelijke letters uit het gigantische aanbod? Hoe plaats je tekst op een vel papier, zodat het prettig leesbaar is?

Verder nieuwe en/of interessante zaken op internet en, zoals gebruikelijk, ook ruimschoots de mogelijkheid om computervragen op ons (en de andere bezoekers) af te vuren.De volgende senioreninloop is op dinsdagmiddag 17 november 2015.


HCC-regio Amsterdam houdt elke tweede en vierde woensdagavond van de maand een bijeenkomst in de grote zaal van De Meent, aanvang 20.00 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten