zondag 23 november 2014

Images en back-ups (3)

Met SyncBack (te vinden op http://www.2brightsparks.com/downloads.html#freeware, let op: er zijn ook betaal-versies) kan een back-up van bestanden gemaakt worden, bijvoorbeeld op een externe harddisk. Andere programma's, die ongeveer hetzelfde doen, zijn onder meer Cobian Backup en Fbackup.
De werking is simpel: alle bestanden in (of onder) een bepaalde map (de bron) worden gekopieerd naar een gelijknamige map van de externe disk (het doel). Bij de eerste back-up wordt alles gekopieerd, maar bij volgende back-ups worden alleen nieuwe of gewijzigde bestanden gekopieerd. Zo verloopt een vervolg back-up sneller. Als een bestand wordt weggegooid, blijft de back-up staan (maar deze kan natuurlijk ook handmatig worden gewist). Doel-mappen worden automatisch aangemaakt en de hele back-up kan desgewenst gecomprimeerd worden.
SyncBack brengt elke back-up-taak in een "profiel" onder. Als voorbeeld gaan we uit van een computer met een C- en een D-schijf. Daarvan willen we de mappen van C:\Gebruikers\Naam (of C:\Users\Naam) en alle mappen van D:\ back-uppen naar F:\backup\vanC en F:\backup\vanD.
Hoezo externe disk F? Op veel computers is station E: in gebruik voor de DVD-speler. Een USB-stick neemt ook een letter in beslag. Let dus goed op dat de situatie tijdens back-uppen steeds gelijk is (of pas het profiel aan).
Eerst maken we een profiel voor de gebruikersmappen. Open SyncBack en klik linksonder op new.
1. noem dit profiel gebruiker
2. neem de standaard-functie back-up (synchroniseren is de andere functie)
3. laat plaats van bron en doel onveranderd: op disk of netwerk
Sluit af met done en geef vervolgend bron en doel op:
bron: C:\Gebruikers\Naamdoel: F:\backup\vanC
Op dezelfde manier kan een nieuw profiel "data" worden aangemaakt om de D-schijf te back-uppen naar F:\backup\vanD
Er zijn nu twee profielen, maar die hoeven niet apart te worden uitgevoerd. We maken een overkoepelend profiel aan met bijvoorbeeld de naam "backup". Klik op new, vul de naam in en zet een vinkje bij This is a group profile. Daarna verschijnt een venster met alle aangemaakte profielen en (rechts) een lege lijst van profielen in deze groep. Sleep "gebruiker" en "data" naar de rechter lijst. Bevestig de keuze en probeer een back-up uit.

Bij een "run" van SyncBack loopt het programma eerst in het hoofd-venster, en na korte tijd verschijnt een tweede venster. Klik daarin op "continue run".
Bij het draaien van de eerste back-up zullen een dikke twintig fouten optreden. Dat komt omdat een aantal systeembestanden in de map C:\Gebruikers\Naam\AppData in gebruik zijn bij Windows. Daardoor kunnen ze niet gekopieerd worden. SyncBack zet deze dwarse bestanden keurig in een lijst. Het profiel gebruiker kan aangepast worden via de knop "change filter". Daarbij zijn er twee lijsten, links een lijst extra te kopiëren en rechts een lijst NIET te kopiëren. Voeg de probleembestanden aan deze lijst toe. Het is een vervelende klus, maar het hoeft maar één keer te gebeuren en knippen en plakken bewijst hier z'n nut.
Een paardenmiddel is om de hele map AppData als uitzondering op de geven. Dan worden allerlei instellingen en ook de e-mail uitgesloten van de back-up. In een volgend blog laten we zien hoe toch een back-up gemaakt kan worden van e-mail en van diverse instellingen van veelgebruikte programma's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten