woensdag 19 november 2014

Images en back-ups (1)

Op de senioreninloop is aandacht besteed aan back-uppen en het maken van een image van de harde schijf. We zetten hier de belangrijkste punten op een rij. Om de zaken een beetje overzichtelijk te houden splitsen we dit blog in drie delen. Vrijdag over een image van de systeem-schijf (de C-schijf) en zondag over het maken van een back-up van de data. In dit eerste deel is te lezen hoe een opstartbare CD of USB-stick kan worden gemaakt van PING, het gereedschap om een systeem-image te maken.
PING is her en der van internet te downloaden als ISO-bestand. Het moet op een CD-r gebrand worden, of op een USB-stick gezet worden. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld het programma ImgBurn (voor CD) of Iso2usb (voor USB).
Alle computers kunnen opstarten van een CD en de nieuwere ook van een USB-stick. Branden kost een CD-r. Een opstartbare USB-stick kan na gebruik opnieuw geformatteerd worden en is dan weer een gewone USB-stick. De kleinste stick is al groot genoeg (PING is ruim 25 MB groot). Haal de stick van tevoren leeg - alles wordt overschreven.
Met een beschrijfbare CD:
1. download ISO van PING, bijvoorbeeld op bureaublad of in map downloads
2. download, installeer en start ImgBurn
3. kies "write image file to disc"
4. selecteer het ISO-bestand van PING (source)
5. doe CD-r in CD-writer en kies dit station (destination)
6. klik op "ISO -> disk"-icoon om te starten
Met een USB-stick:
1. download ISO van PING, bijvoorbeeld op bureaublad of in map downloads
2. download, installeer en start Iso2usb
3. selecteer het ISO-bestand
4. plaats (lege) USB-stick en selecteer hem
5. geef hem een naam (voor de herkenbaarheid)
6. klik op "burn" om te starten
Vervolgens moet de PC met aangesloten USB-stick of met CD in de lade herstart worden. De kans is groot dat de computer nu met PING opstart (uitzetten kan gewoon door de stroom uit te schakelen). Soms gaat het niet goed. Start opnieuw en ga naar de BIOS-setup. Dit kan (afhankelijk van de fabrikant, juiste toets staat vaak op startscherm) door tijdens het opstarten de Del-toets, F2-toets of zo ingedrukt te houden. Zoek "boot device priority" en zorg dat de USB-stick of CD/DVD boven de harddisk staat. Noteer even de oude volgorde om dat later te kunnen herstellen. Zorg dat er verder niets verandert. Verlaat de BIOS-setup met de Escape-toets en met "save changes".


Link boordevol nuttige tips: https://www.schoonepc.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten