donderdag 23 mei 2013

VMware

Op de senioreninloop van 21 mei heeft Rob van der Linde een lezing gehouden virtuele machines, computerprogramma's die een andere computer nabootsen - inclusief een operating system en de programma's die daar weer onder lopen.

Op een PC of een Mac-computer kan zodoende Windows (in verschillende versies) draaien naast Linux en OS X van Apple en desgewenst nog een oude MSDOS-versie. Voorwaarde is wèl dat er genoeg RAM-geheugen en diskruimte aanwezig is.

In elk geval is virtualisatie-software nodig, het programma dat de virtuele machine(s) "maakt". VMware bijvoorbeeld, dat oudere (maar beproefde) versies gratis beschikbaar stelt. Behalve VMware moet altijd ook VMware Tools geïnstalleerd worden. Enkele links voor downloaden en informatie over VMware:


Bij het installeren van een virtuele machine moet geregeld worden hoe fysieke apparaten (bv. DVD-speler, harddisk) en aansluitingen (USB) gebruikt worden. Als zowel de Windows-machine als de Linux-machine een nieuwe DVD ontdekken, ontstaat een probleem: wie is de baas. Ter geruststelling: de DVD-speler zal niet verscheurd worden. Er kan niets kapot gaan. De virtuele machine bestaat alleen maar uit een paar disk-bestanden, die kunnen worden weggegooid als er iets fout loopt.

Elke virtuele machine geldt als een zelfstandige computer. Dat betekent dat voor elke Windows-versie een aparte licentie nodig is (lees: betaald moet worden). En ook een eigen virusscanner. De scanner van de "echte" computer beveiligt de "nagemaakte" computers niet.

De dia's van Rob van der Linde (een .pptx-presentatie van 427 kB) is voor belangstellenden te downloaden. Dat kan via WeTransfer op het adres http://we.tl/yQgR6TRIp0 (blijft 14 dagen geldig).


ComputerTotaal publiceerde een workshop hoe Windows 8 als tweede besturingssysteem kan worden geïnstalleerd op een MacBook Pro. Zie: http://slidesha.re/1399WHA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten