donderdag 18 oktober 2012

E-boeken kopen, lezen en beheren

Boeken met alleen een Watermerk of zonder DRM (de Adobe kopieerbeveiliging) kunnen direct gedownload en gelezen worden nadat ze via een USB-kabel van de PC zijn overgezet op een e-reader.
Om beveiligde e-books te kunnen openen als leesbare e-Pub bestanden, is meestal Adobe Digital Editions nodig en een account bij Adobe (een Adobe ID) en verder natuurlijk een laptop of PC en desgewenst een geautoriseerde e-reader.
Mijn advies is daarom eerst Adobe Digital Editions te installeren en te autoriseren op computer of laptop (dit geldt zowel voor Windows als voor MAC OS-X gebruikers). Ga daarvoor naar de website van Adobe òf lees de nuttige aanwijzingen van bijvoorbeeld eReaderweb voor een ‘Handleiding e-books op een e-reader zetten’ .
Met die Adobe ID en een geautoriseerde PC en reader is het downloaden en lezen van àlle (beveiligde en onbeveiligde) boeken werkelijk heel eenvoudig.

Online verkopers van e-boeken zijn bijvoorbeeld eReaders, eBook, Bol.com, Libris, Selexis, Ako, Bruna, Kobobooks, Cosmox en Amazon (vooral voor Engelse titels).
Gratis (en legaal) kan men terecht bij het Project Gutenberg (klassiekers) en de Digitale Bibliotheek Nederlandse Literatuur, en het hiervoor genoemde Kobobooks en Bol.com. Een vollediger overzicht op eReaders.

Bij sommige readers wordt software meegeleverd, zoals de Sony Reader for PC. Daarmee kan ik de boeken op mijn reader synchroniseren, beheren en ook e-books kopen. Handiger is de vrij downloadbare (open source) Calibre eBook software: Calibre kan:
 •    Je eigen e-book-bibliotheek beheren, op zowel PC als reader
 •    Eventueel de metadata van e-books aanpassen
 •    Formaten omzetten (bv van e-Pub naar Kindle) en het
 •    Mappen maken die ook op de reader verschijnen
Een echte aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten