vrijdag 13 januari 2012

Back-up van computer

Bij de goede voornemens voor het nieuwe jaar zou het maken van een back-up niet misstaan. Volgens een onderzoek van SPAMfighter onder ruim 7000 Nederlandse computergebruikers maakt bijna de helft (45 procent) geen of bijna geen back-ups van hun bestanden. En dat terwijl op computers toch vaak belangrijke bestanden staan, zoals foto’s, documenten en wachtwoorden die niemand kwijt wil raken.

We gaan allereerst het programma Ping (Partimage Is Not Ghost) laten zien. Ping maakt een back-up van de complete harde schijf van een computer. Het lijkt op het commerciƫle programma Ghost, maar is gratis van internet te halen. Met behulp van Ping wordt de complete inhoud van de harde schijf, inclusief besturingssysteem, programma's en persoonlijke bestanden, gekopieerd naar een externe USB-schijf. Als daarna de computer of de harde schijf kapot gaan, staan de gegevens nog altijd veilig op de USB-schijf. Nadat de computer is opgekalefaterd, kunnen ze met Ping weer teruggezet worden.

Verder aandacht voor te groeiende rol van digitale tekstbestanden op internet. Zo is de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag bijvoorbeeld bezig om miljoenen krantenpagina's op internet te zetten. Ook veel archieven zetten in hoog tempo materiaal on line. De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren groeit eveneens stevig. Op deze ontwikkelingen speelt bijvoorbeeld www.etymologiewebsite.nl/wiki/ in. Deze site richt zich op de geschiedenis van woorden: hoe oud zijn ze, waar komen ze vandaan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten