donderdag 22 oktober 2009

In de wolken met BitTorrent

Met BitTorrent kan iemand een bestand (film, muziek, programma of wat dan ook) op een computer beschikbaar stellen aan belangstellenden. Omgekeerd kan een belangstellende een bestand downloaden. Degene die iets beschikbaar stelt (de seeder, oftewel zaaier) en degene die iets wil hebben (de leecher, zuiger of peer, gelijke) hoeven elkaar niet te kennen. Een tracker, een computer op een speciale torrent-site, regelt het verkeer, maar neemt zelf niet aan het verkeer deel. Bestanden worden in kleine stukjes verdeeld en verstuurd en bij aankomst weer automatisch aan elkaar geplakt. Veel know-how en (hulp)programma's zijn te vinden op de site Etree.

Het versturen van bestanden met BitTorrent gaat trager dan wanneer het rechtstreeks tussen twee computers plaats vindt. De computers worden echter veel minder zwaar belast. Als een cloud (wolk, zwerm) met veel gebruikers met dezelfde torrent bezig is, kan het behoorlijk snel gaan.

BitTorrent Client
Wie BitTorrents wil downloaden heeft een speciaal programma nodig, een BitTorrent Client. Een populaire client is
μTorrent (uit te spreken als muTorrent, microTorrent of joeTorrent). Bekend zijn ook Azureus (dat tegenwoordig Vuze heet) en ABC. Verder: voldoende ruimte op harde schijf, een download-map en een beetje geduld. Voor Apple en Linux bestaan soortgelijke clients.

Bij de werking van deze programma's kan een firewall een hindernis zijn. In de regel zullen bij een hardware firewall (bv. in een router) de poorten
6881-6889 moeten worden opengezet voor TCP en poort 4444 voor UDP. In het algemeen wordt aangeraden om één firewall te gebruiken, dus niet zowel hardware als software. Met μTorrent en Vista wordt echter aangeraden om naast de hardware firewall óók Windows Firewall aan te zetten. Via de opties van μTorrent kan het programma de Windows Firewall configureren (Voorkeuren -> Verbinding, Windows Firewall-uitzonderingen toevoegen aanvinken). De hardware-poorten moeten ook opengezet worden. Als meer TCP-poorten (6881-6999) in de router opengezet worden, lijkt het sneller te gaan.

Torrents zoeken
De volgende klus is om een torrent te vinden.

In het wilde weg op Internet zoeken zal niet veel opleveren.

Liefhebbers van bepaalde artiesten/genres kunnen vaak terecht op forums of nieuwsgroepen die aan hun favoriet gewijd zijn. Fans van Bob Dylan verzamelen zich bijvoorbeeld op All Allong The Watchtower, waar nieuwtjes en ook nieuwe torrents gemeld worden. Zo zijn er (veel) meer fan-sites.

Dan zijn er talrijke torrent-sites met een min of meer gespecialiseerd aanbod. Vaak moet men zich (gratis) aanmelden. Hier kan meteen een torrent-bestand gedownload worden, dat geopend kan worden in de BitTorrent client. Is dat eenmaal gebeurd, dan wordt het gewenste bestand opgehaald bij de seeder(s) en bij leechers, die al een deel binnen hebben. Een paar sites:
  • Dimeadozen: Uitgebreide (pop)muziek, streng op copyright-gebied
  • UK Nova: Britse tv (en radio), mits niet commercieel te verkrijgen
  • Demonoid: Uitgebreide (pop)muziek
  • Hunger City: Van oorsprong gespecialiseerd in David Bowie en Bob Dylan, ook veel anderen
  • Lossless Legs: Ooit Jerry Garcia/Grateful Dead, ook veel anderen
  • The Traders Den: Uitgebreide muziek, geluidstechniek staat in hoog aanzien
  • Torrent Finder: In feite een zoekmachine, die andere sites indexeert
Rechten van artiesten
In verband met BitTorrents wordt vaak het verwijt gehoord, dat een loopje wordt genomen met de rechten van de artiesten. Er zijn zeker sites waar het wemelt van illegaal materiaal.

Diverse sites (zie hier boven) laten alleen muziek (en video) toe, dat niet te koop is. In de praktijk zijn dat opnames van concerten, tenzij de artiest er een live-cd van uitbrengt. Ook opnames van radio en tv komen voor. Een site als Dimeadozen hanteert een lijst van artiesten die niet willen dat hun werk verspreid wordt. Wie zich op de lijst laat zetten ziet zichzelf niet meer op Dime terug. Er zijn echter ook artiesten die tapers (iemand die een opname maakt) laten inpluggen op hun geluidsinstallatie. Prima kwaliteit opnames, die vaak zijn te herkennen aan soundboard of SBD als geluidsbron.

Regels
In het torrent-wereldje gelden een paar regels, die men beleefd doch dringend verzocht wordt na te leven:
  • Pruts niet met de kwaliteit. D.w.z. geef kwalitatief goede opnames (FLAC, WAV) niet door als MP3, wel MP3 van maken voor eigen gebruik, maar verspreid het niet.
  • Upload tenminste evenveel als gedownload wordt, in vaktermen: zorg voor een 100% share. Dit gaat om een gemiddelde; als het de ene keer meer is, mag het later wat minder zijn. De torrent-site houdt meestal de share bij.
Vreemde bestanden
Muziek wordt op torrent-sites vaak aangeboden in speciale gecomprimeerde bestandsformaten, met name
FLAC en het oudere SHN. Dit zijn lossless (verliesloze) bestanden, d.w.z. dat ze zonder kwaliteitsverlies kunnen worden omgezet in WAV, het bestandsformaat dat nodig is om CD's te branden.

Met Trader's Little Helper kan een FLAC-bestand (Free Lossless Audio Codec) worden omgezet in WAV. FLAC en SHN zijn tegenwoordig ook rechtstreeks af te spelen met Media Player Classic en Foobar2000.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten