dinsdag 5 mei 2009

Uitzending opnemen

Op de inloop van maandag heeft Fred Dissel voor een bomvol zaaltje uitleg gegeven over downloaden. Een aanvulling is te vinden op de website Mixel leert je downloaden!

Een vraag over het downloaden van Uitzending gemist wordt daar drievoudig beantwoord. Wie de filmpjes niet alleen wil bekijken, maar ook op de harde schijf wil opslaan, kan kiezen uit (minstens) drie programma's: WM Recorder, Flashget en Hi Net Recorder.

Een website als Uitzending gemist levert u geen bestand, dat kan worden opgeslagen en afgespeeld. In plaats daarvan "zendt" de site een "video-stream" uit, die met een speciale techniek vrijwel meteen bekeken kan worden, lang voordat het einde van het programma naar uw computer wordt gestuurd.

Door deze truc kan het programma niet zomaar worden opgeslagen. Een tegen-truc slaat de beelden alsnog op. Om een uitzending in handen te krijgen gaat u bij de diverse programma's min of meer op dezelfde manier te werk. Zoek het programma op Uitzending gemist en start het. Als de her-uitzending is begonnen klikt u met de rechter muisknop op het beeld en uit het context-menu dat dan verschijnt, kiest u eigenschappen. Daarin bevindt zich een internet-adres (bijvoorbeeld http://cgi.omroep.nl/legacy/player?/ceres/vpro/rest/2009/VPRO_1132639/bb.20090503.asf). Kopieer (ctrl-C) dit adres naar het opneem-programma (ctrl-V) en druk eventueel op de knop om het opnemen te starten.

We hebben het programma Hi Net uitgeprobeerd. Een tamelijk willekeurige keus, vooral omdat Mixel beweert dat dit programma niet geïnstalleerd hoeft te worden. Dat hebben ze mis; het moet wèl geïnstalleerd worden.

Hi Net blijkt geen volmaakt programma te zijn. Daar staat tegenover dat het zijn eigenlijke werk (een streaming video opvangen en op harde schijf zetten) goed doet. En het kost niets. Bij het installeren gaf ik aan dat het programma in het startmenu opgenomen moest worden bij de afdeling Internet. Dat gebeurt dus niet, wèl werd er (ongevraagd) een icoon op m'n bureaublad gezet. Een tweede slordigheid is dat de opname ongevraagd in de map C:\temp gezet wordt. Dat kies ik liever zelf.

Verder blijkt Hi Net Recorder nogal een eigenzinnig programma. Voor de bediening moet met rechts klikken het context-menu worden opgeroepen. Daarin kan ook de downloadmap veranderd worden van C:\temp naar een andere map. Om een internet-adres op te geven moet op de linkse van twee optie-knoppen gedrukt worden (met drie horizontale streepje onder elkaar. Bij het opnemen wordt verstreken tijd, kilobytes en percentage getoond, waarbij slechts de kilobytes werken. De rest blijft op 0 staan. Het opnemen duurt ongeveer even lang als de werkelijke duur van de uitzending. Desgewenst kan meegekeken worden op een tweede venster (ook weer te bedienen met rechts klikken).

De vensters van Hi Net Recorder gedragen zich ook eigenzinnig met verslepen op het bureaublad. Als ze half achter een ander venster zitten gaan ze niet meteen naar de voorgrond als je ze aanklikt. Dat gebeurt pas bij klikken op de titelbalk.

Als het downloaden gedaan is, is het handig om het bestand een zinnige naam te geven. Maak van bb.20090503.asf bijvoorbeeld buitenhof_3mei.asf of buitenhof_lubbers.asf. Wèl de extensie in stand laten, anders is het niet meer af te spelen. Deze uitzending van bijna een uur neemt 193.731 kB in beslag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten