donderdag 16 april 2009

Schoonmaak 2

Op de inloop van woensdag 15 april heeft Erik Wassink een paar gereedschappen gedemonstreerd om de computer schoon te maken. Zoals beloofd hier een lijstje van websites, waar deze (gratis) tools opgehaald kunnen worden.

Van de HCC-site is HCC Smart Agent te downloaden. Smart
Agent ruimt zelf geen rommel op, maar geeft een schoolcijfer voor de toestand van de computer en doet aanbevelingen voor verbeteringen. U kunt het programma vóór en na een schoonmaaksessie draaien om te zien hoe goed de schoonmaak is verlopen.

Een programma dat al op de computer staat, is Schijfopruiming, dat te vinden is bij Bureau-accessoires onder Systeemwerkset. Zoals de naam al zegt, ruimt dit onderdeel van Windows de harde schijf op. Dat wil zeggen dat overbodig geworden onderdelen en tijdelijke internetbestanden weggegooid worden. Ook kan Schijfdefragmentatie uitgevoerd worden om de harde schijf (iets) sneller te maken.

Schoonmaken kan ook met CCleaner, dat
bovendien het register op fouten controleert en herstelt. CCleaner en Schijfopruiming overlappen elkaar voor een deel. Het kan geen kwaad ze allebei te gebruiken: als het ene programma een steekje laat vallen, ruimt de ander het toch nog op.

Nog een schoonmaakmiddel: Glary utilities, te vergelijken met CCleaner, maar net weer even anders.

Opstarten van de computer kan iets versneld worden door het Windows-register (het onderdeel van Windows waarin o.a. instellingen en voorkeuren zijn vastgelegd) te defragmenteren met een tool van Auslogics. Op internet
heerst enige onduidelijkheid over Auslogics Registry Defrag. Op de site van de fabrikant kan het programma gekocht worden. Elders wordt het programma (oudere versie???) als freeware aangeboden.

U kunt de programma's downloaden door op de links te klikken. Voor de goede orde: al deze tools zijn alleen te gebruiken op Windows-computers, meer in het bijzonder XP en Vista.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten